Indul a Kurz 2.0 program

2020. január 08. 23:49

Bejöttek Sebastian Kurz merész húzásai: az őszi előre hozott választáson tarolt az általa megújított Osztrák Néppárt, az év elejére pedig összehozta a konzervatív-zöld koalíciót, minden fontos pozíciót megőrizve pártja számára. A felek elégedetten kezdhetik meg a kormányzást nyugati szomszédunkban.

2020. január 08. 23:49
null
Greczula Levente László

Politikai sorsok alkalomadtán hajmeresztő fordulatokat képesek venni – ezt talán Werner Kogler, az osztrák Zöldek első embere tudja a legjobban. Ausztriában ugyanis az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek együttműködésével alakul kormány az új év első heteiben. Példátlan ez a koalíció az ország történetében, és európai viszonylatban sem gyakori, hogy éppen egy zöldpárttal kezdjen kormányzásba egy konzervatív néppárt. Kurz és Kogler január 2-án mutatta be az új kormányprogramot, amellyel összességében elégedettek lehetnek a felek, viszont egyértelmű az ÖVP dominanciája – ami olyan, a Zöldek számára kulcsfontosságú területeken is érezteti a hatását, mint a klímavédelem.

NÉPPÁRT A NYEREGBEN

A tavaly szeptemberi választáson Sebastian Kurz pártja a szavazatok 37,5 százalékát szerezte meg, így a legerősebb tömörülés maradt, de egyedül nem tudott kormányt alakítani. Ezzel az eredménnyel az ÖVP – a liberális NEOS-t leszámítva – elméletileg mind az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ), mind a Zöldekkel, mind pedig Heinz-Christian Strache egykori pártjával, az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) koalícióra lépve biztosíthatta volna a többséget a törvényhozásban.

Az Osztrák Néppárt és a Zöldek november közepe óta folytattak koalíciós tárgyalásokat: a kormány összetételével és az egyes portfóliókkal kapcsolatban a feleknek kevés okuk lehet panaszra. A hivatalba lépő kabinet élén Sebastian Kurz áll majd – visszahódítva a finn Sanna Marintól a világ legfiatalabb kormányfőjének címét –, Werner Kogler, a Zöldek elnöke alkancellár lesz, és várhatóan a sporttal kapcsolatos ügyekért is ő felel majd. A második Kurz-kormány miniszteri és államtitkári pozícióit többségében nők töltik majd be, a belügy, az infrastruktúráért felelős államtitkári portfólió, a külügy, az oktatás és a pénzügy viszont – ÖVP-s – férfiak irányítása alá kerül majd.

Sebastian Kurz és Werner Kogler.<br>Fotó: REUTERS / LEONHARD FOEGER
Sebastian Kurz és Werner Kogler.
Fotó: REUTERS / LEONHARD FOEGER

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!