„Egész életemben egyetlen dologgal foglalkoztam”

2019. október 03. 06:15

Czigány Ildikó Magyarország első női pilótája, zenetörténész, vadgazdamérnök, fekete öves karatés, jógaoktató, többkötetes szerző. Hogy mi a közös mindebben, erről vall a Mandinernek.

2019. október 03. 06:15
null
Gacsályi Sára

„Szokták nekem mondani, hogy sok mindennel foglalkozom, pedig egyáltalán nem így van. Én egyetlen dologgal foglalkoztam egész életemben: a varázslattal. Minden tevékenységben, amit valaha végeztem, azt keresem, ami elbűvöl, ami többet ad a szürke hétköznapoknál, elgondolkodtat, de fel is lelkesít. Mindig olyan dolgok után kutattam, amelyek értelmet adnak a földi létezésnek. A repülés nagy életszimbólum volt számomra, ahogyan később az állatokkal való kapcsolat és a sport is” – mondja Czigány Ildikó, akinek kacskaringós életútját, látszólag ezerféle irányba húzó választásait évtizedek óta követi a sajtó.

Köztudott, hogy Ildikó a családi hagyományokat követve a Zeneakadémián diplomázott, később mégis Magyarország első női pilótájaként vált igazán híressé. A Malévtól való leszerelése óta sokféle tevékenységével, újító projektjeivel került újra és újra reflektorfénybe: dolgozott az állatkertben, majd az állatorvosi egyetemen, mellette pedig ismét tanulni kezdett, így mára jógaoktató, fekete öves karateedző és hivatásos vadgazdamérnök is.

Gyerekkori szenvedélye, az állatok szeretete sosem hagyta el, napjainak jelentős részét ma is a társállatotthonoknak szenteli. „A megnevezésben benne van a dolog lényege: az állatokra társként tekintünk, a velük való kapcsolat kerül központba, éppen ezért véges a szám, ahány állatnak jó életet tudunk biztosítani” – hangsúlyozza Ildikó. Jelenleg hét macskával, két kutyával, egy nyúllal és egy csincsillával osztja meg otthonát. „Számomra az alapítvány tekintetében ennél is fontosabb az ismeretterjesztő tevékenység, amelyet végzünk, mert úgy érzem, erre vagyok hivatott. A szó a leginkább érvényes kifejezési formám, ebben tudom kamatoztatni az istenadta képességeimet” – teszi hozzá. A tizenkét könyves szerző az említett képzések során az állatok szeretetére és gondozására igyekszik minél többeket rábírni.

Jelenleg azt adja a víz, amit régebben a repülés
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!