Amatőr módszerekkel próbálkoznak a hazai pénzhamisítók

2024. április 20. 21:24

A rendőrség tájékoztatása szerint folyamatosan csökken ez ilyen jellegű bűncselekmények száma, ezzel az okozott kár is egyre kisebb mértékű.

2024. április 20. 21:24
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Pénzhamisító banda állt bíróság elé nemrég a Fővárosi Törvényszéken, a vádlottak valamikor 2018 végén állapodtak meg abban, hogy – korábbi tapasztalataik felhasználásával – informatikai és egyéb eszközök segítségével hamisított 20 ezer forintos bankjegyeket készítenek. A hamisításhoz szükséges eszközök (például szita, fólia, festék, lézernyomtató) többségét együtt szerezték be.

A hamisított bankókat társaikkal együtt vásárlásaik során használták fel fizetőeszközként. Összesen 504 darab hamisított 20 ezer forintos bankjegyet készítettek, illetve a közvetítésükkel legalább ennyi hamisított bankjegy került forgalomba. A hamis pénz értéke összesen 10.080.000 forint volt.

Két évvel ezelőtt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kezdett nyomozni pénzhamisítás miatt, miután több helyszínről hamis 20 ezer forintos bankjegyekről érkeztek bejelentések. Az elkövetők szintén 20 ezer forintos bankjegyekkel próbálkoztak és főként budapesti üzletekben vásároltak a hamisított pénzzel. Összesen 237 hamis bankó került így a pénzpiacra. 

Az egyik vádlott azonban nem állt meg a magyar pénz hamisításánál, legalább 40 darab 100 euróst is gyártott, amelyet ismerősének adott át, hogy az továbbértékesítse. A hamisítókat ebben az esetben is elfogták.

Házilag gyártva

Idén januárban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében került bíróság elé három férfi, akik 10 ezres bankjegyeket gyártottak házilag, tintasugaras nyomtatóval. A Szon.hu cikke szerint 2022 júniusában egy presszóban fizettek sikeresen egy hamis bankjeggyel, így felbátorodtak és tovább csinálták a hamisítást. 

A kinyomtatott tízezreseket egy lakkszerű anyaggal vonták be, és szikével vágták ki az A4-es lapokból. 

Pár hónap után azonban ők is lebuktak.

Ahogy a rendőrség is felhívta az egyik ügy kapcsán a figyelmet: bár a technológia fejlődésével egyre jobb minőségű hamisítványokkal találkozhatunk a kereskedelmi forgalomban, azonban könnyen ellenőrizhetjük a valódi pénzen szabad szemmel is látható biztonsági elemeket.

A Magyar Nemzeti Bank oldalán külön tájékoztató szól arról, hogyan ellenőrizzük egy bankjegy valódiságát, mit kell tennünk, ha hamis pénzzel találkozunk.

Jelentős csökkenés

Megkerestük a rendőrséget is, hogy tapasztalataik szerint mennyire gyakori manapság a pénzhamisítás, milyen eszközökkel próbálkoznak a bűnelkövetők. Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának válasza szerint a forint hamisítása terén az elmúlt években összességében csökkenő a tendencia. 

Az MNB készpénzszakértői 2015-ben 2149 db, míg 2023 harmadik negyedévéig 363 db hamis bankjegyet vizsgáltak. 

Ez a megelőző év adatához (2022. évben 518 db) mérten is érzékelhető csökkenést jelent.

A lefoglalt forint hamisítványok döntő többsége 20 és 10 ezer forintos bankjegy volt.

A rendőrség tájékoztatása szerint a hamisítások módszereit változatlanul az irodai sokszorosító eszközök (színes fénymásolók, printerek) használata jellemzi. 

A ránézésre esetenként megtévesztőnek tűnő hamisítványok mind egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, fény felé tartva átnézetben vagy mozgatással), mind pedig a pénztárakban alkalmazott kombinált UV-A és UV-C lámpa alatti ellenőrzéssel kiszűrhetők.

A forinthamisítással okozott kár mértéke 2023-ban 6 832 000 Ft volt.

Az elmúlt tíz év adatai alapján ebben a tekintetben is jól látható a folyamatos csökkenés.

Euró, dollár, font

Ha a külföldi bankjegyeket nézzük,

a hamisítók körében legkedveltebb valuta továbbra is az euró, az USA dollár, valamint az angol font.

Ezek mellett az egyéb fellelt hamis valuták számaránya együttvéve sem jelentős.

Az MNB készpénzszakértői 2023. harmadik negyedévig összesen 2362 db hamis valutát vontak ki a forgalomból. Ez számottevő csökkenést jelent a 2022-ben regisztrált adatokhoz képest.

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:16
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­­­ö­g­­ö­­s­ ­l­­­á­n­­­y­­­o­­k­­­ ­v­­­á­r­­­n­­­a­­­k­ ­­­r­­­á­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
gilou-au-clavier
2024. április 21. 10:47
Készüljenek inkább az ötvenezresre.
Swansea2688
2024. április 21. 07:59
2018 végén kezdtek "piros" húszezrest gyártani, amikor már egy éve nem lehetett azzal fizetni?...
peppee
2024. április 21. 05:20
Én azt nem értem,hogy miért a nagy címletet hamisítják,az ezreseket a fene nem nézi sem a boltokban vagy piacon,vagy bárhol,átadod és mész a következőhöz,senki nem nézi,és a nap végén sem emlékszik rá a fene sem hogy ki fizetett ezressel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!