Hekkertámadás a legnépszerűbb online fizetési rendszer ellen – ez lenne a megoldás?

2023. december 12. 05:34

Levelet kaptak a Simple-felhasználók.

2023. december 12. 05:34
OTP Simple
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Ahogy ahol több portálon is lehetett olvasni, de sajnálatos mód számos felhasználó is szembesülhetett azzal, hogy a hekkerek kikezdték az OTP Simple rendszerét.

December 5-én este más felület(ek)en eltulajdonított felhasználónév/jelszó kombinációkkal adattolvajok több ezer Simple-felhasználó fiókjához fértek hozzá. Beléptek a fiókokba, megváltoztatták a kapcsolattartók emailcímét.

Az illetéktelenek fizetési tranzakciót nem tudtak indítani, anyagi kár így nem történt.

Az OTP az érintett fiókokat blokkolta, a fiókok védelme érdekében szükséges lépéseket megtette, átmenetileg szüneteltette a Simple-fiók-bejelentkezési lehetőségeket, plusz hatósági intézkedést kezdeményezett a hekkerek ellen.

Ezt is ajánljuk a témában

Csakhogy december 8-án pénteken peste a Simple rendszert érte külső támadás, amely a végfelhasználók által is használt alkalmazást takarja, amelyben különböző szolgáltatásokat vásárolhatnak meg, vehetnek igénybe a felhasználók. Ekkor a Simple azt jelezte felhasználóinak, hogy „a bankkártya-elfogadás esetén lassulás tapasztalható” – bár ennek állítólag még nem volt köze ahhoz, hogy később már nem lehetett belépni a mobilos applikációba, hogy nem működött a rendszer, illetve több felhasználó hekkerektől kapott leveleket. Ezekben ott állt az addig használt jelszó, hogy az OTP „extra adót szed be”, valamint egyéb politikai üzenetek, minthogy Izrael „népírtó”, a magyar kormány pedig „korrupt”. E leveleket állítólag az Anonymus nevű nemzetközi hekkercsoport küldte ki.

Itt a Simple megoldása: a kétfaktoros azonosítás

Most, hogy a rendszer helyreállt, a Simple-felhasználók sorra kapják a tájékoztató leveleket arról, mit kell tenni ahhoz, hogy aktiválják az immár elérhető kétfaktoros fiókazonosítást.

Tehát? Amennyiben új, ismeretlen eszközről jelentkezik be a felhasználó a Simple-fiókba email és jelszó megadásával, a Simple-jelszó mellett egy egyedi, 6 jegyű megerősítő azonosítószámot is meg kell adni a bejelentkezéskor, amit a Simple-fiókban regisztrált emailcímre küldenek ki.

Egy kóddal három alkalommal lehet próbálkozni, legfeljebb 5 percen belül; illetve háromszor lehet új kódot kérni. Utóbbi esetén az előzőleg megküldött 6 jegyű kód érvénytelenné válik. Ha pedig a felhasználó mind a három kóddal sikertelenül próbálkozik, 15 percre zárolva lesz a fiókja. Utána ismételten nekifuthat a kétfaktoros azonosításnak.

A kód megadásával igazolva lesz, hogy a készülék vagy a böngésző valóban a felhasználóhoz tartozik, a Simple rendszere ezután az adott készüléket vagy böngészőt azonosított készülékként kezeli. Utóbbi esetében a felhasználó eldöntheti, hosszútávon is megbízik-e benn, vagy minden egyes használatkor igénybe kívánja-e venni a kétfaktoros azonosítást.

Ugyanakkor ezentúl minden új, „ismeretlen” készülékről, böngészőből kérni fogja a Simple a kétfaktoros azonosítást.

Valamint a következőket ajánlják:

  • a kódot kizárólag a Simple kódbekérő felületén adják meg a felhasználók, ne küldjék el senki másnak – sem szóban, sem írásban;
  • elképzelhető, hogy a felhasználó akkor is kap kódot, amikor erre nem tartott igényt – ez akkor fordulhat elő, amikor illetéktelenek akarnak bejutni a rendszerbe (ilyenkor természetesen jelszócsere javallott);
  • érdemes ellenőrizni a Simple-jelszót a felhasználóknak, mert ha más szolgáltatóknál is ugyanazt a jelszót használják, az bizony nagyobb kockázatot jelent;
  • és azt is javasolják, hogy a kétfaktoros azonosítás mellé a felhasználók a Simple alkalmazásában aktiválják az emailes értesítés bejelentkezéskor biztonsági funkciót is, amely minden egyes bejelentkezésről küld a felhasználó címére egy tájékoztató emailt.

Nyitókép: Facebook


 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. december 12. 14:23
Halottnak a beöntés. Ismét kiderült, hogy a hekkereknél csak a zsidó bankár ver át jobban.
kulszek
2023. december 12. 12:04
"Közép-Ázsiát, Azerbajdzsánt, Grúziát és Kazahsztánt nézte ki magának." Az OTP világhódító szeretne lenni, de egy kényelmes, biztonságos on-line felületet nem tud biztosítani a klienseinek. Az erdélyi magyarokat pedig odahagyja a románok kénye-kedvének. FUJJ OTP!
lhotx
2023. december 12. 09:06
Bírom ezeket a különféle „ajánlásokat”, még jobb lenne nem bebörtönözni a használót (se hardverbe, se szoftverbe), nehogy kiderüljön, kinek is a felelőssége, hogy SEHOL sem lehet biztonságosan »bankolgatni«, mondom, SEHOL.
Gullwing
2023. december 12. 08:55
Mindig utáltam az ilyen jellegű szarokat. Veszel valamit, kapsz egy számlát arra hivatkozva utalsz. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!