Semmit vagy erőset mondani

2023. július 12. 21:46

2023. július 12. 21:46
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Van a nyugati világ (egykor) középjobb pártjainak egy nagy dilemmája. Példázzuk ezt a spanyol Néppárton (PP), a német Kereszténydemokrata Unión (CDU) és az amerikai Republikánus Párton.

Nemsokára, július 23-án előre hozott parlamenti választást tartanak Spanyolországban, ami tőlünk messze van, mégis azt várja a magyar jobboldal, hogy a spanyol jobboldal győzelme enyhítheti a rajtunk lévő nyomást, és új, kormányon lévő szövetséges is akadhat vele. A fő kérdés nem az, hogy a PP megnyeri-e a választást, hanem hogy a Néppártból kiváló, azt túlságosan megalkuvónak tartó politikusok által létrehozott Vox miként szerepel, és koalíciós partnerré avan­zsál-e, vagy a Néppárt nem hajlandó össze­fogni vele, mert fél az ezért rá zúduló össztűztől.

A Néppárt José María Aznar távozása óta technokrata politikát folytat, középsemmilyen vonalat visz, míg ellenfele, a Spanyol Szocialista Munkáspárt erős baloldali, sőt szélsőbaloldali üzenetekkel is operál (mint a transzneműség elfogadása a nők rovására stb.). Ez a világ más részein is így van: a CDU–CSU is középsemmilyen lett Merkel évei alatt, míg a német baloldal felvállalja radikális álláspontját, és nem szemérmeskedik. Ugyanezt láthatjuk Amerikában: a Republikánus Párt elitje, a neokon vonal régóta úgy politizál, hogy megpróbál semmit nem mondani a minél szélesebb választói felhatalmazás érdekében – az erős mondások ugyanis szerintük elidegeníthetnek választói csoportokat. A Demokrata Párt ellenben mer erőseket mondani, és balra tolódik.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2023. július 16. 19:13
Nem vagy. Ti a semmit mondjátok, viszont erősnek és jelentősnek adjátok elő.
boldog-pride-ot-mindenkinek
2023. július 14. 03:02
🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈Sziasztok! Szombaton Pride felvonulás ! Mindenkit nagy szeretettel várunk! Gyertek el minél többen, és hozzátok a barátaitokat is! Csináljunk a Budapest Büszkeségből a világ legjobbját és legnagyobbját! 🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!