Ötszázalékos távhő-áfa

2009. október 12. 13:54
Január 1-től csökken a távfűtés áfaterhe.
Az MSZP-frakció megállapodott a kormánnyal, hogy január 1-től 18 százalékról 5 százalékra csökken a távhő általános forgalmi adókulcsa - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök és Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője a képviselőcsoport hétfői ülése után. A 650 ezer családot érintő, 17-18 milliárd forintba kerülő lépést a költségvetés általános tartalékából fedezik. A kormány támogatja a szocialista frakció azon javaslatát is, hogy a megújuló energiaforrásokon alapuló hőszolgáltatás is az ötszázalékos áfakulcsba tartozzon. 

Bajnai Gordon hangsúlyozta: a gyermekétkeztetés, az egészségügy, az egyházi finanszírozás, a fogyatékos szervezetek támogatása területén született megállapodásokkal, valamint a távhő áfa-csökkentésével a kormány "elment a falig", a jövő évi költségvetésben ennyi tartalék volt. 

Az SZDSZ sem most, sem később nem támogatja a távhőáfa csökkentését. Kóka János szerint ugyanis távhőáfa csökkentése rossz lenne az adófizetőknek és a távfűtéssel fűtött lakásokban élőknek, hiszen e lakások korszerűsítésének forrását vonnák el. Mint mondta, ha van 180 milliárd forint, akkor ezzel az összeggel és egy nagyon kedvező hitelkonstrukcióval, állami támogatással Magyarország összes érintett lakását fel lehetne újítani.

Öt százalékra csökken a távhő áfája (Hírszerző)
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés