Mit tudott az NBH az orgyilkosokról?

2009. szeptember 1. 11:57
Éveken keresztül megfigyelte a Nemzetbiztonsági Hivatal azt a két férfit, akiket a romák elleni támadások első számú gyanúsítottjaiként vettek őrizetbe - áll egy, az interneten terjedő iratban.
Az ügyben belső vizsgálat indult az NBH-nál, ahol az írásban foglaltakat eddig érdemben nem cáfolta. A dokumentum arról szól, hogy felsőbb utasításra, a romák elleni sorozatgyilkosság kezdete előtt másfél hónappal szüntette meg a NBH Hajdú-Bihar megyei kirendeltsége az ügy gyanúsítottjainak megfigyelését.

A dokumentum szerint az NBH megyei kirendeltsége 2004. február 21-től szoros ellenőrzés alá vonta K. Istvánt, a sorozatgyilkosság egyik gyanúsítottját és társait. 2007 végén, 2008 elején a hivatal olyan információkhoz jutott, amelyek szerint a férfi valamilyen okból nagyobb mennyiségű fegyvert és lőszert kíván beszerezni. Az őt megfigyelők jelentései szerint K. egy idő után eltávolodott társaitól, és új ismerőseivel készült a fegyverbeszerzésre. Emiatt az NBH Hajdú-Bihar megyei kirendeltsége kezdeményezte K. István és társai akkor már évek óta zajló ellenőrzésének meghosszabbítását, és Laborc Sándor (az NBH hivatalából épp a mai napon távozó főigazgatójának) soron kívüli tájékoztatását. Az NBH szakirányító és jogi főosztálya azonban nem tartotta indokoltnak az ellenőrzés folytatását, így azt 2008. május 12-én megszüntették.

Másfél hónappal később, 2008. július 21-én, a tarnadobi támadással, kezdetét vette a cigánytelepek elleni fegyveres-Molotov-koktélos támadássorozat, amelyben hat roma (köztük egy alig ötéves kisgyerek) meghalt, többen megsérültek.

Az írásban keverednek a vélhetően igaz adatok és olyan megjegyzések, amelyek azt sejtetik, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal megakadályozhatta volna a romagyilkosságokat, ha Budapestről megengedik a helyi kirendeltségnek K. és társai figyelésének folytatását. Ez persze csak feltételezés. Az viszont tény, hogy rendőrség még nem kapta meg az NBH-tól a K. Istvánnal és társaival kapcsolatos aktákat. Az NBH - a hivatalos és nem hivatalos rendőrségi nyilatkozatok szerint - az orgyilkosok felkutatására indított nyomozás 13 hónapja alatt egyszer sem tartotta fontosnak felhívni a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) figyelmét arra, hogy négy éve figyelnek egy társaságot, amelyre ráillik az FBI által is jónak tartott profil.

Mit tudott az NBH az orgyilkosokról? (NOL)

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés