Ezt nem látta jönni: már Szilvásy György szakért Pegasus-ügyben

2021. július 27. 9:51
A kilencvenes évek értékrendjét kéri számon az Orbán-kormányon.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorának hétfői vendége Szilvásy György volt. A korábbi titokminiszter az állítólagos lehallgatási ügyről szólva elmondta, szerinte „a kormány kommunikációs magatartása most az, hogy részigazságokat mond,

valószínű, amit mondatokban megfogalmaznak, azokban nincs hazugság, de az egészből nem áll össze a valóság.”

Szilvásy György hozzátette azt is: „hogy ebből mikor áll össze a valóság, hát, nekem is az a sejtésem, hogy vagy egyáltalán nem fog, vagy tényleg kormányváltas kell hozzá.”

Szilvásy György
Szilvásy György a Gyurcsány-kormány egykori titokminisztere, 1980 előtt a KISZ KB egyetemi osztályának vezetője volt.

A Klubrádióban Laborc Sándor is megszakértette a témát

Mint arról korábban írtunk, a Klubrádió nem mást, mint Laborc Sándort kérdezte meg a témáról. Laborc – aki 2007 és 2009 között az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjeként a magyar titkosszolgálatokat is felügyelte – ellen korábban vádat is emeltek, mert nem intézkedett, amikor szembesült elődje, Galambos Lajos tettével.

Galambos Lajos 2007-ben állítólagos bolgár szakembereket hívott az NBH-ba, hogy hazugságvizsgálatnak vessen alá több, általa megbízhatatlannak tartott középvezetőt. A szakemberek valójában oroszok voltak, és sajtóhírek szerint a polgári elhárítás szerverére is rákapcsolódhattak, így akár államtitkokhoz is hozzájuthattak. Galambost állítólag figyelmeztették beosztottai, hogy a bolgárok valójában oroszok, ám a tábornok ezt figyelmen kívül hagyhatta. Laborcot – akinek a neve a Portik-ügyben is felmerült – végül jogerősen felmentették.

Laborc most az ellenzéki rádió Megbeszéljük című műsorában az állítólagos lehallgatási ügy kapcsán arról beszélt, itt valami olyan dolog van, amit a kormány el akar titkolni. Szerinte egy ilyen szoftvernek a beszerzése és törvény szerinti felhasználása nem jelent problémát se politikai, se jogi, se nemzetbiztonsági értelemben. De ha igazak a hírek és azok a célszemélyek, akikről szó van, akkor „nem lehet mit mondani”. Marad a dadogás, az önellentmondások, és „közeledünk a tűzhöz” – tette hozzá. Szerinte a célszemélyek vagy alkalmazás problémái merülnek fel akkor is, ha formálisan törvényesnek néz ki.

A saját működéséről annyit mondott: az ő idejében, 2007-09 között nem érkezett felülről, politikai körökből olyan megrendelés, hogy meg kellene figyelni az ellenfeleket. Úgy fogalmazott:

2010 után „egy sor ügyet kreáltak ellene”,

és egyikben se tudtak ilyesmit rábizonyítani, mert nem is dolgoztak megrendelésre. De ha olyat tapasztalt a hivatal, hogy bárki, munkakörétől és pártállásától függetlenül elkövet valamit, akkor saját hatáskörében eljárt. Hozzátette azt is: „nálunk nem volt ilyen, az újságírók ebből a szempontból tabuk voltak”.

A teljes beszélgetést Szilvásy György és Rónai Egon között (1 perc 50 másodperctől kezdődően) az alábbi fehér háromszögre kattintva tekintheti meg:

 

 

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

2010 óta csak ilyen szintű minősítésre futja, de mégsem nem értitek, miért nem tudtatok labdába rúgni. Most is külföldi segítségért rimánkodtok, mert csak az előző lejáratódott csapatot, meg a hozzájuk csapódott, épen ellenük megalakult Jobbik megvásárolható maradékát tudjátok kiállítani.

Már pedig csak a kettőjük közül tudsz választani. És hagyd ezt a dumát, bármit is hablatyolsz, te Gyurcsány csapatára fogsz szavazni. Mindegy, hogy kit állítanak ki miniszterelnök jelöltnek, ha már abban a nevetséges helyzetben vannak, hogy az összefogás szellemi vezetőjét nem merik jelölni. Helyette strómanok nevét lebegtetik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés