Még nagyjából két évet kellene fegyházban töltenie Budaházy Györgynek, hacsak nem kap kegyelmet – Gaudi-Nagy Tamás a Mandinernek

2023. március 9. 15:36
Novák Katalin decemberi döntése olyan vádlottat is érintett, akit négy évre ítéltek, azaz olyan súlyú büntetést kapott, mint a most kiszabott maximumok – hívta fel a figyelmet ügyvéd.

Rendőrök vezették el a mai tárgyalás után a Fővárosi Ítélőtábláról a terrorizmus miatt immár jogerősen elítélt Budaházy Györgyöt és vádlott társait, hogy foganatosítsák a rájuk kiszabott fegyházbüntetéseket.

A Hunnia-per első rendű vádlottja jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, miután 2022. október végén a Kúria döntése alapján megszüntették a letartóztatását. Budaházy nem hagyhatta el lakóingatlanját, de a Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú eljárás elején ezen enyhített, így már szabadon mozoghatott Diósdon, valamint Érden.

Most azonban újra vissza kell mennie a rácsok mögé; Gaudi-Nagy Tamás, a vádlottaknak jogi segítséget nyújtó Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) ügyvezetője szerint

az eddig letartóztatásban és bűnügyi felügyeletben eltöltött időt beszámítva nagyjából két évet kell még letöltenie a büntetésből,

ráadásul a bűnszervezeti minősítés miatt Budaházy ki van zárva a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.

Budaházy lapunknak adott tavaly decemberi interjújában azt mondta, hogy már nagyon nem akar visszamenni a rácsok mögé. 

„Már így is teljesen szétzilálták az életemet. Még ha van is, aki azt gondolja, hogy megérdemlünk valamilyen büntetést, az én esetemben szerintem ez már megvalósult” – fogalmazott.

Gyurcsányéknak kellene terrorizmus miatt bíróság előtt állniuk, nem nekünk - Budaházy György a Mandinernek

Gaudi-Nagy Tamás a Mandinernek nyilatkozva elismerte, hogy az Ítélőtábla jelentősen enyhítette a büntetéseket, az első fokon kiszabott, összesen 102 évnyi szabadságvesztés most a felére csökkent. Ezzel együtt a vádlottaknak egy percet sem kellene börtönben tölteniük – hangsúlyozta.

A vádlottak ugyanakkor nagyon bíznak a köztársasági elnöki kegyelemben, már csak azért is – hívta fel a figyelmet Gaudi – mert azok között,

akiket Novák Katalin tavaly decemberben kegyelemben részesített, volt olyan, akit négy év fegyházra ítéltek.

Most pedig a legtöbb vádlott öt év körüli büntetést kapott. Ezek után az ügyvéd szerint minden tekintetben alá van támasztva a kegyelmi kérvény, főleg, ha hozzávesszük azt a bíró érvelést, miszerint a vádlottakról bebizonyosodott, hogy a társadalom hasznos tagjaivá váltak.

Gaudi elmondta: a kegyelmi kérvényük mellett a büntetés megszakítását is indítványozták, ebben pedig az Igazságügyi Minisztérium az illetékes, amely bármikor dönthet az ügyben. 

 

Nyitókép: Gaudi-Nagy Tamás és Budaházy György a Fővárosi Törvényszéken (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés