Párizs polgármestere nem látná szívesen az orosz sportolókat az olimpián

2023. február 7. 15:08
A városvezető másfél hete még úgy nyilatkozott egy sportnapilapnak, hogy egyetlen sportolót sem lehet kizárni a versenyből pusztán az útlevele alapján.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere már ellenzi, hogy orosz sportolók induljanak a jövő évi olimpián, ha még akkor is tart az ukrajnai háború. Pedig másfél hete még úgy nyilatkozott a L'Equipe sportnapilapnak, hogy egyetlen sportolót sem lehet kizárni a versenyből pusztán az útlevele alapján, ugyanakkor azt támogatja, hogy az orosz delegáció ne orosz zászló alatt lépjen fel.

A France Infónak kedden viszont már úgy fogalmazott, hogy semleges zászló „nem igazán létezik”, a hazájukat elhagyó oroszok ugyanakkor a menekültek csapatában ott lehetnek. Ez utóbbiak szerinte

nem támogatják Vlagyimir Putyint az agressziójában, és menekültként, disszidálóként versenyeznének.

Orosz sportolók az állami szintű doppingolás miatt nem vehettek részt saját zászlajuk alatt a riói játékok óta, és semleges színekben vonultak be a stadionba a megnyitón. „Ezt a változatot nem támogatom, teljesen illetlennek tartom” – hangsúlyozta Hidalgo, hozzátéve: nem engedik felvonulni egy olyan ország küldöttségét, amely megtámad egy másikat, és nem tesznek úgy, mintha ez a helyzet nem állna fenn.

Az ukrán fenyegetőzés

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság január 25-én bejelentette: vizsgálja annak a lehetőségét, hogy bizonyos feltételek teljesítése esetén Oroszország és közvetlen szövetségese, Fehéroroszország sportolói visszatérjenek a nemzetközi porondra, semleges színekben. Az egyik ilyen előfeltétel, hogy a két ország versenyzői nem támogatják aktívan az ukrajnai háborút.

Erre reagálva Vadim Hutcajt ifjúsági és sportminiszter, az Ukrán Olimpiai Bizottság elnöke felvetette, hogy Ukrajna bojkottálhatja a 2024-es játékokat. Korábban Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke is bojkottal fenyegette a NOB-ot.

Nem tetszik az ukrán fenyegetés a NOB-elnöknek

(MTI)

Nyitókép: Ludovic Marin / AFP 

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

nem engedik felvonulni egy olyan ország küldöttségét, amely megtámad egy másikat?

igazan? ezen az alapon az usa kb egy olimpian se vehetne reszt

Pedig köszönhetően nektek, Bugyonníj generális az Atlanti-óceánban akarta itatni a lovait.

1956-ban a szovjet megszállás ellenére indulhatott a szovjet csapat, Hollandia, Spanyolország és Svájc bojkottálta csak emiatt a játékokat.

Mikor volt ilyen a világtörténelemben, de komolyan?!?
Mondott akár csak tavalyelőtt (!) Tokióban olyat mondjuk az ottani polgámester, hogy hát ő a maga részéről NEM LÁTJA SZÍVESEN az észak-koreai, vagy szaúd-arábiai vagy isten tudja, AKÁRMILYEN NEMZETISÉGŰ sportolókat?

Ceterum censeo... Európa megőrült, Európának vége van.

Ennyi.
De tényleg a végtelenségig folytathatjuk a példákat.

Dél-Afrika bojkottján és az 1980/1984-es oda-visszán kívül konkrétan nem emlékszem még csak hasonlóra sem.
És még egyszer: most a NOB tagállamok döntő többsége NEM zárná ki az orosz sportolókat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés