Oroszország kiutasítja a lett nagykövetet

2023. január 27. 19:29
A lett nagykövetnek két héten belül kell elhagynia az országot.

Az orosz külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy kiutasítja Lettország nagykövetét, válaszul arra, hogy Rigából kiutasították az orosz nagykövetet. A lett nagykövetnek két héten belül kell elhagynia az országot.

A külügyminisztérium közölte: bekérették a lett ügyvivőt, hogy tiltakozzanak amiatt, hogy Riga csökkenti a diplomáciai kapcsolatok szintjét Oroszországgal. Lettország hétfőn jelentette be, hogy a szomszédos

Észtországgal való szolidaritás jegyében szintén kiutasítja az orosz nagykövetet, ez váltotta ki az orosz válaszlépést.    

Közleményében az orosz külügyminisztérium hangoztatta, hogy a balti államok szolidaritása szerinte „teljes oroszgyűlölet és Oroszország elleni ellenséges lépések kezdeményezésére irányuló szándék, amelyet az Egyesült Államok és egyes más, Moszkvával szemben barátságtalan államok bátorítanak”.    

A moszkvai külügyminisztérium bírálta azokat az intézkedéseket is, amelyek szerinte Lettországban az orosz nyelv használatának korlátozására irányulnak, valamint a szovjet időkből származó emlékművek és kultúra lerombolását. Lettországban nagy létszámú orosz kisebbség él.    

A három balti ország – Észtország, Lettország és Litvánia – valaha a Szovjetunió része volt, jelenleg NATO-tagállam és határozottan támogatja több nyugati harckocsi küldését Ukrajnának az orosz erőkkel folytatott harcához. Litvánia tavaly áprilisban utasította ki az orosz nagykövetet és csökkentette a saját diplomáciai képviseletének szintjét Moszkvában.

(MTI)

Nyitókép:  SEFA KARACAN/Anadolu Agency via AFP

 

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

azok a fasiszta balti vakarekok is picsan lesznek rugva, ha nato ha nem

De tényleg, nincsen ezekben a barmokban egy cseppnyi józanság, óvatosság?

Mondjuk vegyük a Magyar Királyság példáját a két vh között... baromira NEM így viszonyultunk egyik közeli nagyhatalomhoz vagy akár kisebb hatalomhoz is... tudomásul vettük, hogy a német nagyhatalom egy TÉNY, hogy a Szovjetunió ereje egy TÉNY, hogy a kisantanttal együtt kell élni, megint csak TÉNY... és az egy 10 milliós ország volt, nem egy másfél milliós miniállam. Nem, NEM ŐRJÖNGTÜNK, nem utasítottuk ki a román nagykövetet, tényleg, nem is folytatom, vicc az egész...

Mondjuk egy NAGYON ÉLES HELYZETBEN még mindig lennének kétségeim, hogy vajon az USA bevetne-e mindent egy Lettországot ért támadás esetén... de hát ezek szerint a letteknek (legalábbis a lett kormányzatnak...) nincsenek kétségeik. Bivalyerősnek érzik magukat, na.

az orszaguk egyharmada orosz. Nem kaphatnak allampolgarsagot (csak egy sor egyezmeny tiltja az EUban hogy allampolgarsag nelkuli legyen valaki ugye), gyakorlatilag jogfosztottak teljesen.
epp csak nem lovik oket halomra mint Ukrajnaban

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés