Orosz hadiipari vezető: Nincs lőszerhiány a hadseregben

2023. január 27. 14:46
Szergej Csemezov elmondása szerint bár több lőszer fogy, de a Rosztyeh állami vállalat többszörösére növelte a lőszergyártást, így nincs baj.

„Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél” – jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.

Több fogy, de több lőszert is gyártanak

Csemezov szerint a Rosztyeh az orosz védelmi minisztérium megrendelése alapján többszörösére, egyes típusok esetében pedig „több nagyságrenddel” növelte a lőszergyártást. Mint mondta, a „különleges hadművelet” során egyébként valóban rengeteg fogy minden típusú lőszerből, így a töltényekből, a tüzérségi és harckocsilövedékekből, és a rakétából is.    

A vezérigazgató elmondta, hogy az AK-12-es gépkarabélyt az ukrajnai háború tapasztalati alapján „jelentősen továbbfejlesztették”, és idén megkezdik a kényelmesebb és ergonomikusabb, módosított változat gyártását. Közölte, hogy a Rosztyeh vállalat a „különleges hadművelet” igényeihez alkalmazkodva olyan kisméretű felderítő-csapásmérő drónok fejlesztésén dolgozik, amelyek képesek rajban lecsapni.

A szerkezetek Csemezov szerint automatikusan derítik fel az ellenséget és koordinálják a tüzérséget. 

Méltatta a Kalasnyikov cég ZALA leányvállalata által kifejlesztett Lanszet csapásmérő drónt, amelyet szerinte „intenzíven és nagyon hatékonyan” alkalmaznak a háborús övezetekben, mind a frontvonalon történő feladatokra, mind pedig 40-70 kilométeres távolságban az ellenség hátországába való behatolásra. A drón repesz- és kumulatív lőszer hordozására is alkalmas.   

Nem adnak fel világpiaci pozíciókat

Elmondta, hogy a Szuhoj SuperJet utasszállító repülőgép PD-8-as hajtóművének a típustanúsítvány megszerzéséhez szükséges tesztjei a tervek szerint idén befejeződnek. A PD-8 a SuperJethez eredetileg használt külföldi hajtóműveket fogja helyettesíteni. Csemezov szerint az MC-21-es utasszállító repülőgép a tervek szerint 2024 végéig megkapja a sorozatgyártáshoz szükséges tanúsítványt. Közölte, hogy az orosz légiforgalmi hatóság (Roszaviacija) jóváhagyta a PD-14-es hajtóműben

és az orosz kompozitokból készült szárnyban a szabványtervhez képest alkalmazandó változtatásokat.    

Csemezov hangsúlyozta, hogy a Rosztyeh a „barátságtalan országok” ellenállása ellenére sem szándékozik feladni a globális fegyverpiacon elfoglalt pozícióit, de a vállalatcsoport fő erőfeszítései az orosz állami védelmi megrendelések teljesítésére irányulnak. A RIA Novosztyi szerint Oroszország a világ második legnagyobb fegyver- és haditechnikai exportőre, az elmúlt évtizedben évente mintegy 15 milliárd dollár értékben adott el fegyvert, ebből 13 milliárd dollár értékben a Rosztyeh részét képező Roszoboronexport.

(MTI)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés