Egymás nagyköveteit utasítják ki az észtek és az oroszok

2023. január 23. 15:37
Oroszország alacsonyabb szintre szállítja le diplomáciai kapcsolatait Észtországgal, amelynek keretében távozásra szólította fel az észt nagykövetet –jelentette be hétfőn a moszkvai külügyminisztérium. Válaszul Észtország is közölte, hogy kiutasítja a tallinni orosz nagykövetet.

Oroszország alacsonyabb szintre szállítja le diplomáciai kapcsolatait Észtországgal, amelynek keretében távozásra szólította fel az észt nagykövetet – jelentette be hétfőn a moszkvai külügyminisztérium. Válaszul Észtország is közölte, hogy kiutasítja a tallinni orosz nagykövetet.

Az észt nagykövetnek a következő hónapban el kell hagynia Oroszországot, és azután mindkét országot ideiglenes ügyvivő (charge d'affairs) fogja képviselni egymás fővárosában nagykövet helyett– közölte az orosz külügyminisztérium. Az intézkedést azzal indokolta, hogy

Észtország csökkentette a tallinni orosz nagykövetség létszámát.

Az oroszok szerint az elmúlt években az észt vezetés szándékosan rombolta teljes kapcsolatrendszerét Oroszországgal. Moszkva szerint az észt vezetés a „a ruszofobiát és az Oroszországgal szembeni ellenségeskedést állami szintre emelte”.

Az észt külügyminisztérium az orosz lépésre válaszul felszólította a tallinni orosz nagykövetet, hogy február 7-én hagyja el Észtországot.

Észtország és balti szomszédai, Lettország és Litvánia a NATO-szövetségesek azon csoportjába tartoznak, amely erősen szorgalmazza, hogy Németország szállítson Ukrajnának Leopard harckocsikat az orosz invázió elleni harchoz. Észtország a múlt héten - más szövetséges országokhoz csatlakozva - fegyverszállítmányt küldött Ukrajnának.

Az észt kormány azt kapta, amit megérdemelt”

– kommentálta a két ország közötti kapcsolat leszállítását Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

(MTI) 

A nyitóképen a tallini orosz nagykövetség látható. Fotó: RAIGO PAJULA / AFP

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt a kérdést nyilván SOHA nem tetted fel Katalóniával, Baszkfölddel, Bretagne-nyal, Skóciával, Wales-szel, Dél-Tirollal, Korzikával, Szardíniával, Székelyfölddel stb. stb. stb. (tényleg nem folytatom a végtelenségig) kapcsolatban.

ezeknek? zellernek egy ev alatt se jott meg :(

bevallottan soknemzetisegu Foderacio, ahol a nemzetisegi politika korrekt

kivereztetni a natot es odabaszni a baltikumnak

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés