Jó, de mi a csudának megy be bárki is Novák Katalin irodájába? – a kirúgott momentumos nyomába eredtünk

2023. január 12. 18:00
Írta: Bokor Gábor
Honnan volt az említett személynek kulcsa vagy belépője a helyiséghez? Milyen módon jutott az iroda közelébe, és egyáltalán: hogyan kell elképzelni ezt a helyzetet? Utánajártunk.

Az újonnan az Országgyűlésbe bejutott párt frakciójának egyik munkatársa próbált meg bejutni tavaly októberben a késő esti órákban Novák Katalin parlamenti irodájába. Az ügy csak most derült ki, a Momentum a Telexnek igyekezett minél jobban elhatárolódni az érintett munkatársuk tettétől. 

A párt közleményében jelezte, teljességgel megengedhetetlennek és elfogadhatatlannak tartják korábbi kollégájuk tettét, ezért a próbaidőn lévő személyt azonnali hatállyal kirúgták. 

Ez egy olyan iroda, ahova az engedély és jogosultság nélküli belépés nem maradhat következmény nélkül”

– jelezték, majd azzal folytatták: meggyőződésük, hogy ez a tett épp elég ahhoz, hogy a munkatársukat azonnali hatállyal elbocsássák. 

Nem egyszerű művelet

Az Országgyűlésbe vagy napi belépővel, vagy állandó fényképes igazolvánnyal lehet bemenni. Az onnan tudósító fotósoknak, operatőröknek és újságíróknak is külön regisztráció kell, melyeket általában a pártok vagy a parlament sajtóosztályai intéznek. Az országgyűlési képviselők kivételével minden esetben az ott dolgozóknak át kell menniük egy ellenőrzésen, hogy nem visznek-e be tiltott tárgyat, pont úgy, mint a repülőtereken szokás. 

Kilincselés a parlamentben: benyitott egy momentumos Novák Katalin irodájába

Parlamenti forrásokból a Mandiner úgy értesült, hogy az Országgyűlés épületében a köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek és a házelnöknek is külön irodája van, melyek ajtajaira nagy fémtáblán ki van írva, hogy kinek is az irodája az. Funkciójuk miatt ezek védett helyiségek, ahová csak különleges engedéllyel lehet bejutni. 

Nagy betűkkel jelzik a parlamentben, hogy melyik iroda kihez tartozik, elképzelhetetlen, hogy valaki véletlen nyitna be oda”

– mesélte forrásunk.

Úgy folytatta, hogy a három legfőbb közjogi méltóság, az államfő, a miniszterelnök és a házelnök szobája is bizalmas, őrzött szobának minősül. A különösen védett szobákban ráadásul kilincsbe épített chipes érzékelő található, amit aktiválva lehet csak bejutni.

Ez pont azért van, hogy az olyanok, mint a Momentum kirúgott munkatársa, ne jusson be”

– fogalmazott parlamenti forrásunk.

Nem véletlenül kínos ez a Momentumnak

Csütörtökön levelet írtunk a Momentum sajtóosztályának, hogy megtudjuk, pontosan milyen pozícióban dolgozott az érintett munkatárs, valamint ki volt a közvetlen felettese. Érdekelt minket továbbá az is, hogy az illető tavaly októberben a frakció meghívására, vendégként volt-e a parlamentben késő este vagy esetleg volt-e saját belépője? 

Mivel több órán át nem reagáltak megkeresésünkre, igyekeztünk elérni Gelencsér Ferenc pártelnököt, aki telefonon annyit reagált, hogy épp tárgyaláson van, forduljunk a sajtóosztályhoz, majd bontotta a vonalat. Nem jutottunk közelebb a megoldáshoz Hajnal Miklós országgyűlési képviselő esetében sem, aki azt mondta, a hívásunkat követő órában lesz vizsgája, arra készülne, írjunk a sajtóosztálynak, ahol megtudhatjuk, 

mi volt az érintett exmunkatárs érve, miért ment be Novák Katalin irodájába.

Így továbbra sem világos, honnan volt belépője/kulcsa az érintett munkatársnak, amellyel bejuthatott a köztársasági elnök irodájába.

Ha a párt sajtóosztálya mégis válaszolna, frissítjük cikkünket. 

A nyitóképen Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke szólal fel a parlamentben. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 141 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak azt kérdezte: zuhanyozol, drága?

Ebben teljesen igazad van, az írás semmilyen érdemi infot nem tartalmaz.

Hibázott.... miben? Egy kapott feladat teljesítésében, mi másról lehetett szó? Kedélyes séta közben jött az ötlet, hogy beköszön Novák Katalinhoz?

Engem a gyakornok foglalkozása érdekel.
Az is érdekel, hogyan bukott le és üres volt-e a keze és a zsebei?
Véleményem szerint nem akart onnan semmit elvinni, sokkal inkább betenni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés