Román harckocsik vonultak Csíkszeredán december elseje alkalmából

2022. december 1. 17:57
A légi parádé azonban az időjárás miatt elmaradt.

Kedvezőtlen időjárási körülmények miatt elmaradt a beígért légi parádé Csíkszeredában a december elsejei ünnepségen. A katonai díszszemlét és az ünnepi felvonulást megtartották, ami alatt útlezárások voltak érvényben a városközpontban – számol be a Székelyhon, amely galériát is közöl, melyen megcsodálhatjuk a „földhözragadt” december elsejei román ünnepet.

„Földhözragadt" román ünnep Csíkszeredában

Kedvezőtlen időjárási körülmények miatt elmaradt a beígért légi parádé Csíkszeredában a december elsejei ünnepségen. A katonai díszszemlét és az ünnepi felvonulást megtartották, ami alatt útlezárások voltak érvényben a városközpontban. Kedvezőtlen időjárási körülmények miatt elmaradt a beígért légi parádé Csíkszeredában a december elsejei ünnepségen.

Egyébként a parádén, amely az elmaradt légi bemutató miatt ugyanúgy zajlott, mint az elmúlt években, jelen volt egy francia NATO-különítmény is.

Ismert: 1918. december 1-jén tartották meg a gyulafehérvári román nagygyűlést, amelyen megszavazták a határozatot, amely „Erdély és az akkori Román Királyság egyesülését” mondta ki.

Miután a magyarországi nemzetiségeknek nem sikerült a kollektív jogok kivívása, az 1910-es évekre a szeparatizmus és az „anyaországgal” való egyesülés felé fordultak. Az Osztrák–Magyar Monarchia I. világháborús katonai veresége és az ennek nyomán kitörő forradalmak zűrzavara alkalmat teremtett az elszakadásra. A románok ünnepéről az Európai Néppárt is megemlékezett.

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De hogy Csíkszeredában mit kerestek, az erődemonstráción kívül, ki tudja?
Megmutatták, hogy bármikor megint megszállhatják Szabadföldet?

Ott hazudsz, hogy a Donbász visszaszerzése pontosan olyan az oroszoknak, mint a románoknak volt Erdély egyesítése. Ukrajna nem egynemzetiségű ország. Románia sem az. További párhuzam: ahogyan mások leszarták a mi területi integritásunkank, vagy 99-ben a szerbekét, ugyanúgy szarjuk mi le az ukránokét, akármi is a ránk erőltetett hivatalos retorika.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés