Palkovics a gázkészletről és a télről: Amennyiben a helyzet nem változik, kezelhető lesz

2022. szeptember 29. 22:25
„2050-re csak annyi gázt szeretnénk használni, amennyi ahhoz kell, hogy az erőműveket be lehessen indítani, ha a szükség úgy kívánja” – fogalmazta meg a hosszútávú célokat a miniszter.

Magyarország semmi olyan kezdeményezést nem támogat, amely veszélybe sodorná az energiaellátást, az uniós gázárplafon értékeléseink szerint ehhez vezetne – mondta Palkovics László technológiai és ipari miniszter csütörtökön Brüsszelben a hvg.hu tudósítása szerint.

Amennyiben az orosz gázszállítások leállnak, az nem csak Magyarországot, de más uniós tagállamot, például Szlovákiát is érintené, ezért jelen pillanatban az orosz gáztól való teljes függetlenedés nem vállalható – hangzott el a tájékoztatón. Palkovics azt is közölte, hogy a déli irányból érkező gáz Magyarországnak elég ahhoz, hogy a már betárolt és betárolandó gázkészlettel egészen márciusig fedezni tudja a teljes gázfogyasztást.

Amennyiben a helyzet nem változik, a tél kezelhető lesz az energiabiztonság szempontjából” – jelentette ki a miniszter.

Palkovics László kitért a magyar energiastratégia felülvizsgálatára is. Mint mondta, a kormány elkészítette azt az energiaátmeneti tervet, amely a földgáz arányát hivatott csökkenteni az energiamixben. A 16 milliárd eurós program célja, hogy 2050-ig a magyar végfelhasználói energiamix a jelenlegi 45 százalékkal szemben kevesebb mint 10 százaléknyi gázt tartalmazzon. „2050-re csak annyi gázt szeretnénk használni, amennyi ahhoz kell, hogy az erőműveket be lehessen indítani, ha a szükség úgy kívánja” – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés