Felavatták a balti-tengeri gázvezetéket

2022. szeptember 27. 20:06
„Ma egy új korszakba lépünk, az energiaszuverenitás korszakába” – fogalmazott Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök. 

Kedden Lengyelország, Norvégia és Dánia állam és kormányfőinek részvételével felavatták a Baltic Pipe vezetéket. Az évi 10 milliárd köbméter kapacitású Balti-tengeri gázvezeték norvég gázt szállít Dánián keresztül Lengyelországba – számolt be keddi cikkében az Euronews

A portálon azt írják: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Mette Frederiksen dán miniszterelnök és Andrzej Duda lengyel elnök is részt vett a Baltic Pipe megnyitó ünnepségén a lengyelországi Budnóban.

Az átadást az érintett országok vezetői kulcsfontosságú mérföldkőnek tekintik az orosz gázról való végleges leszakadás útján.

„Ma egy új korszakba lépünk, az energiaszuverenitás korszakába” – fogalmazott Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök. 

Erőteljes üzenet Oroszországnak

“Ennek a vezetéknek az átadása akkor történik, amikor Oroszország brutális háborút folytat Ukrajna ellen, amikor a gázszállítások manipulásával akarja destabilizálni az energiapiacunkat és gazdaságainkat. Ezért mi európaiak együtt, most azt ez erőteljes üzenetet küldjük Oroszországnak, hogy nem fog sikerrel járni” – mondta Ditte Juul Jørgensen az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatóságának főigazgatója.

A Baltic Pipe október elsejétől üzemel. Ezen keresztül érkezik az Északi-tenger norvégiai talapzatában fekvő gázmezőkön kitermelt, a dániai hálózatba betáplált földgáz Lengyelországba. A csővezeték összesen 900 kilométer hosszú, ebből 275 kilométer hosszan a Balti-tenger felszíne alatt fut. A beruházás összértéke, 1.6 milliárd euró volt.

Nyitókép: STRINGER / AFP

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fel kéne robbantani a gecibe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés