A Nyugat elveszítette ezt a háborút, még akkor is, ha az oroszok nem győznek

2022. augusztus 12. 14:53

Valójában Fukuyama mögött amerikai atombombák és szuronyok állnak. Interjú.

2022. augusztus 12. 14:53
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Index

Sokszor hangoztatja, hogy megbomlóban van az amerikai egypólusú világrend. Ez nem inkább Nyugat-szkepticizmus?

A második világháború után lenullázták a rendszert, és újra kellett építeni a nemzetközi kapcsolatokat. Akkor kialakult egy kétpólusú világ: az amerikaiak vezette Nyugat, és a keleti tömb. Ez eltartatott a Szovjetunió összeomlásáig, ezt követően pedig teljesen megváltoztak az erőviszonyok. Így kialakult az egypólusú világ. Fukujama erre húzta rá az elméletét – lásd A történelem vége és az utolsó ember című könyv –, ami lehetővé tette ezt az idealista elképzelést, hogy győzött a jó, a demokrácia. De ez az Amerikai Egyesült Államok katonai és politikai hatalmának a győzelme volt. 

VALÓJÁBAN FUKUJAMA MÖGÖTT AMERIKAI ATOMBOMBÁK ÉS SZURONYOK ÁLLNAK.

A naivak, akik elhiszik ezt a fennkölt eszmét, hogy önerőből diadalmaskodott a sötétség felett a jó, feltenném a kérdést: miért pont akkor történt meg mindez, amikor az amerikai hegemónia megteremtette az egypólusú világot? Miért nem a tatárjárás vagy a törökvész idején? Lehet, hogy most majd csúnya dolgokat mondok, de nincs ebben semmilyen értékítélet. Az én szememben éppen annyira legitim az amerikai hegemóniára való törekvés, mint az oroszoké vagy a kínaiaké. Minden állam megpróbálja maximálisra vinni a befolyását. Ebben az az érdekes, hogy Amerika nagyon későn értette meg, hogy az összes kötelezettség, amit magára vállalt a korábbi kétpólusú világban, arra nincs már szükség egy egypólusú világban. Hiszen Amerika miért lett volna deficitben Németországért, mikor már nincs Szovjetunió? De ez későn esett le Washingtonban. Ennek az oka a 9/11-es támadást követő közel-keleti »vendégjátékok« voltak, és a politikában is érvényesülő tehetetlenségi erő. A paradigmaváltás sohasem volt annyira népszerűtlen, mint amióta mindenki erről beszél.

Ez egy abszolút és megkérdőjelezhetetlen realista irányzat. Ez a gondolkodás most nem tűnik oroszbarátnak?

Legjobb védekezés a támadás, és ezt teljesen elfogadom. Amikor az európai ember felháborodik a realizmuson, az olyan, mint az eunuchok lázadása a paráznaság ellen. Hiszen Európának nincs semmilyen biztonsági felelőssége, ez egy korlátolt felelősségű társasággá vált, mert Amerika azt mondta Európának, hogy én gondoskodok a biztonságotokról. Könnyű úgy tisztán tartani a lelkiismeretedet, ha soha nem használod. Ebből a pozícióból nagyon könnyű felháborodni, hogy létezik a reálpolitika. Könnyű báránysültet csinálni úgy, hogy nem neked kell levágni az állatot. Ami pedig a ruszofil vádakat illeti: ebben a háborúban én három perspektívát látok.

VANNAK OROSZPÁRTIAK, UKRÁNPÁRTIAK, ÉS VAN EGY HARMADIK POZÍCIÓ, AMI EGY, A NYUGAT RÉGI DICSŐSÉGÉT VISSZAÁLLÍTANI KÍVÁNÓ ÉS EZÉRT A NYUGAT JELENLEGI ÁLLAPOTÁT KRITIZÁLÓ NÉZŐPONT.

Én nagyon kritikus vagyok a saját kultúránkkal, civilizációnkkal szemben, de azt nem gondolom, hogy hanyatlásban van. Szerintem iránytévesztésben van, és szükség van egy korrekcióra. Erre a kritikámra pedig a legkönnyebb, hogy azt mondják rám, »ez egy oroszbarát«. Sokkal könnyebb, mint ez ellen érvelni. Egyébként ugyanolyan szinten kritizálom az oroszokat, mint az ukránokat. A magam részéről vajmi kevés különbséget látok az orosz és az ukrán rezsim között, azon a tényen túl, hogy technikailag ebben a háborúban Oroszország az agresszor és Ukrajna az áldozat. A világ bonyolult, de mindettől függetlenül ezt a háborút a Nyugat elvesztette, még ha az oroszok nem is nyernek.”

Nyitókép: Dimitar Dilkoff / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. augusztus 14. 00:31
"VANNAK OROSZPÁRTIAK, UKRÁNPÁRTIAK, ÉS VAN EGY HARMADIK POZÍCIÓ, AMI EGY, A NYUGAT RÉGI DICSŐSÉGÉT VISSZAÁLLÍTANI KÍVÁNÓ ÉS EZÉRT A NYUGAT JELENLEGI ÁLLAPOTÁT KRITIZÁLÓ NÉZŐPONT." Mi is lenne a nyugat régi dicsősége? Hogy a franciák lefizetik a törököket, hogy basztassanak minket? Genova átszállítja a törököket Várnába? Eladják a magyar 56'os szabadságharcot kilóra az oroszoknak, avagy a labancok a muszkákkal veretik le a 48'ast aztán a költségeket a magyarokra htkzzák? Na akkor van ám itt egy negyedik pozíció, az oroszok, ukránok, meg a haladó nyugat is bekaphatja az őszes faszomat, és basszák meg egymást tetszés szerint, mi meg kimaradunk.
amca
2022. augusztus 13. 20:45
Európa így alakult. Soha nem lesz belőle vh hatalom.
hernadvolgyi
2022. augusztus 13. 07:39
Aki ismeri a múltat, az megérti a jelent. Oroszország forradalmával már 1917-ben megalapozta a Nyugattal való szembenállását. A két világháború között, majd a szovjet hadsereg nyugat felé történő előrenyomulásával, a Kelet Európai országok megszállása tovább fokozta az ellentéteket, ami hosszú időn át hidegháborúhoz vezetett (pl. A Kubai orosz atomrakéták telepítése). A Varsói Szerződés széthullása és az orosz csapatok volt szocialista országokból való kivonásához adott orosz feltételt, hogy az elhagyott régiók nem lesznek NATO tagok, a Nyugat nem teljesítette! A Szovjetunió széthullása után megfogalmazott Nyugattal kötött egyezmények (minszki egyezmény), hogy az Oroszország határaival szomszédos volt szovjet tagköztársaságok NATO tagsága orosz nyomatékos kérésre kizárt legyen, nem teljesült!: Az USA 2014-ben Ukrajnában hatalomra segített egy Nyugatbarát kormányt, és hogy tovább provokálja, szítsa a feszültséget, Ukrajna NATO tagságát is szorgalmazta!, miközben Ukrajnát nyolc éven át tömte pénzzel, állig felfegyverezte, katonáit kiképezte, mert tudta, hogy ezt már Oroszország nem fogja eltűrni. És ez így is történt, betelt, kicsordult a pohár, az USA kiprovokálta az oroszok válaszlépését. A Nyugat elhatározta, hogy eljött az idő Oroszország katonai és gazdasági ellehetetlenítésére, a Nyugati globális tőke térnyerésére, az orosz energetikai piacok megszerzésére, Oroszország és az EU kárára. Ha Sztálin-, Hruscsov- vagy Brezsnyev- értékrendjét követő vezetője lenne Oroszországnak, már rég kitört volna a harmadik világháború, nukleáris fegyvereket is bevetve. Putyin józanságának, megfontoltságának, türelmének köszönhetjük, hogy ez ideig nem így történt. Hogy mi lesz a végkifejlet, azt most még korai lenne prognosztizálni, a NATO főtitkár szerint Oroszország nem nyerhet, Orbán Viktor szerint Ukrajna nem nyerhet. A NATO főtitkár avval próbálja népszerűsíteni háborús propagandáját, hogy ha Oroszország nyerne, tovább menne és a Kelet-Európai országokat ismét megszállná Oroszország! Ezt marhaságnak tartom, mert a Napnál is világosabb, hogy Putyin csupán az USA, a Nyugat befolyását szándékozik megszüntetni Ukrajnában, továbbmenni nem áll szándékában! Világháború csak akkor lesz, ha az USA további jelentős anyagi és katonai erőforrásaival Ukrajnában mindenáron nyerni akar, az ukrán katonák, civilek, Ukrajna teljes infrastruktúrájának elpusztítása árán is, Oroszországot sarokba szorítva Putyint valamennyi fegyvernemének bevetésére kényszeríti.
LancelotDuLac
2022. augusztus 13. 01:18
"A Nyugat elveszítette ezt a háborút, még akkor is, ha az oroszok nem győznek" xDDDDD - ha az oroszok nem győznek, akkor a nyugat nyert - te baromarcú fasz, mert ez a lényeg, hogy ne győzzenek. És ha nem győznek, akkor politikai zéró lesz a juss és gazdasági recesszió, ami már így is megkezdődött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik