Szó sincs a magyar erdők kiírtásáról az új szabályozással

2022. augusztus 11. 14:00
Bár egyes zöldszervezetek és az ellenzék is támadja a fakitermelésre vonatkozó módosítást, még a szakértő is egyetért vele.

Nagy vihart kavart az elmúlt napokban a fakitermelés módosításáról szóló kormányrendelet, amelyben a a kormány az energia-vészhelyzet miatt enyhített a fakitermelés szabályain a tűzifa felhasználása érdekében. A döntés alapján a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozó korlátozásokat nem kell alkalmazni.

Egyes természetvédő szervezetek elkezdték kongatni a vészharangot, de az ellenzék is azonnal nekiesett a kormánynak, természetkárosítást emlegetve. Leginkább az LMP aktivizálta magát, a párt aláírásgyűjtési akciót is indított és tiltakozást szervez. A tiltakozók leginkább azt tartják aggályosnak, hogy a rendelet értelmében a legértékesebb állami erdőkben is lehetőség nyílik a tarvágásra és csökken a fakitermelésre vonatkozó tilalmi időszak.

Nagy István agrárminiszter múlt hét pénteken közleményben reagált az MTI-ben vádakra, világossá téve, hogy

A fa kitermelése továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet, és nem rontja az erdők természeti állapotát sem.

Kifejtette: a háború és a brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki, és veszélyben van Európa gázellátása, ezért meg kell teremteni azt a lehetőséget is, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek.

Lesz elég tűzifa

A kormány tűzifakiviteli tilalmat rendelt el, és utasította az állami erdőgazdaságokat a tűzifa-kitermelés növelésére, ugyanis elsődleges a magyar háztartások ellátása, ezért könnyített szabályokat vezettek be úgy, hogy azok ne veszélyeztessék a fenntartható erdőgazdálkodást. Nagy István hozzátette: „a fűtési időszakra lesz annyi tűzifa a piacon, amennyi az igényeket ki tudja elégíteni.”

A miniszter kiemelte, hogy az ország kétmillió hektár erdeje a legfontosabb természeti erőforrásaink egyike, ezért elkötelezettek annak érdekében, hogy az erdőkkel való gazdálkodás hosszú távon fenntartható legyen.

Semmiben sem változnak az erdő- és a természetvédelmi törvény azon alapvető rendelkezései, hogy az erdők területe és természetességi állapota nem csökkenhet

– nyomatékosította.

Kitért arra, hogy a tűzifa iránti kereslet 2021 óta emelkedik, a magyar erdők évente stabilan, megújuló módon mintegy 3,5 millió köbméter tűzifát biztosítanak az országnak, ezt a mennyiséget fenntartható módon lehet előállítani, az erdészeti jogszabályok pedig jól szabályozott módon teszik lehetővé, hogy erre a mennyiségre hosszú távon számíthassunk.

A miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs az LMP-s Ungár Péter facebook-bejegyzésére reagálva visszatetszőnek nevezte, hogy baloldali médiumok és politikusok is egyaránt azt sugallják, hogy a rendelet egyet jelent azzal, hogy a magyar erdőket mind egy szálig ki fogják vágni, mert az energiaválság miatt megnövekedett igényt a kormány a magyar erdők rovására akarja enyhíteni. Ez az állítás hamis, hiszen nincs is ilyen összefüggés.

Kifejtette: épp az elmúlt 10 év kormányzati politikájának, azaz a rezsicsökkentésnek és a korszerűsítési programoknak köszönhetően drasztikusan lecsökkent a tűzifa iránti igény Magyarországon.

Nagyságrendileg dupla annyi fa »termett« (13 millió köbméter) itthon évente, mint amit elhasználtunk (6,5 millió köbméter).

Ez pedig mára oda vezetett, hogy az erdők jelentős része úgynevezett »túltartott erdő«.

A megnövekedett kereslet pedig lehetőséget teremt, hogy a meglévő, túltartott erdőállomány minél nagyobb részét új, egészségesebb szerkezetű, életerős, őshonos fajokból álló, hosszú távon hasznosítható, tarvágás nélkül is megújítható erdőkre cseréljük.

Ha ez nem történik meg, nem marad Magyarországon más, csak elaggott, pusztuló erdőség.

„Tehát a baloldali álhírekkel ellentétben szó sincs a magyar erdők kivágásról. Épp ellenkezőleg, a rendelet azok megújítását célozza. Emellett a kormány azon dolgozik, hogy egyetlen magyar háztartás se szenvedjen hiányt energiában. Ma a háztartások közel negyede fűt fával, a kínálat növelése az helyzetükön is segít – írta Orbán Balázs.

Baloldali hazugságok

Zámbó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjújában világossá tette: 

az említett kormányrendelet kizárólag vészhelyzet esetére készült.

A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudjuk a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani. Amennyiben ilyen vészhelyzet nem következik be, a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik.

Az idén csak az állami erdőgazdaságok még mintegy 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelésére rendelkeznek engedéllyel, amely a veszélyhelyzeti intézkedéseknek köszönhetően megfelelő hatósági kontroll mellett az erdők károsításának veszélye nélkül növelhető.

Zámbó Péter leszögezte:

természetesen szó sincs az erdőállomány veszélyeztetéséről, nem csökken az erdők területe és semmiféle erdőirtásról nincs szó, ezek szokásos baloldali hazugságok.

Ráadásul igen álságosak azután, hogy a baloldal hónapok óta arról beszél, hogy el kellene zárni a magyar lakosság előtt az orosz gázcsapokat, nem törődve azzal, hogy akkor mivel fűtsenek a családok.

„A magyar erdők folyamatosan növekednek, köszönhetően a hazai erdőgazdálkodás fenntartható gyakorlatának és annak, hogy hazánkban Európa egyik legnagyobb erdőtelepítési és fásítási programja zajlik” –  tette hozzá.

A Jazzy rádiónak nyilatkozó Szeverényi Tamás, okleveles erdőmérnök reális, szakmailag helyes lépésnek nevezte a kormányrendeletet, amely könnyíti az erdőgazdálkodást.

Egyáltalán nem kell aggódni az erdőkért 

– szögezte le az erdőmérnök. Mint mondta, az elmúlt években radikálisan lecsökkent a tűzifakereslet Magyarországon, ami most hirtelen megváltozott és most mindenki tűzifát keres. De az erdők elbírják a megnövekedett igényt, hiszen nagyon sok a túltartott erdő, amit már rég ki kellett volna termelni. 

Hangsúlyozta azt is, hogy az erdőállományok 70 százaléka csak tarvágással újítható meg, ez a több évszázados erdőgazdálkodás eredménye, nem a jelenlegi rendelet következménye.

Az Országos Erdészeti Egyesület is reagált az eseményekre, közleményükben leszögezték: az erdésztársadalom nevében kijelentjük, hogy felelőtlen erdészeti beavatkozásoktól semmiképpen sem kell tartani.

Nyitókép: Fakitermelés a Pilisi Parkerdő Zrt. területén (Fotó: MTI/Máthé Zoltán) 

Összesen 109 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Más:
Nem valószínű, hogy a NER-banda jószántából lemond a rablásról.

Sture Bergwall 2022. augusztus 11. 12:58
@nick89
anyád se áll le a strichléssel"

Tipikus Fidesz-KDNP érvelés

Mich 2022. augusztus 11. 14:33
@nick89
Tipikus moslékos érvelés.

Az elmúlt 12 évben jelentősen nőtt a faállomány Magyarországon, ennyi!

Mega zemberek életszínvonala is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés