A kormány 1,8 milliárd euróból töltené fel a különleges földgázkészletet

2022. augusztus 5. 9:09
A rendelet rögzíti azt is: a spotpiacokon (azonnali piacokon) megvásárolható legdrágább gázárnál nem lehet több a beszerzési ár.

Palkovics László különleges földgázkészlet forrásáról döntött. A tegnap a Magyar Közlönyben megjelent szabályzás értelmében a különleges földgázkészlet mértéke maximum 7 811 000 megawattóra lesz – számolt be az Index.  A portálon azt írják: az ipari és technológiai miniszter jegyzett rendelet szerint, tehát a különleges földgázkészlet mértéke maximum 7 811 000 megawattóra.

Ennek a földgázkészletnek a létrehozásához szükséges hitelfelvétel legmagasabb összege pedig 1,8 milliárd euró.

A rendelet péntektől hatályos

A rendeletből kiderül, hogy különleges földgázkészlet létrehozásához szükséges földgáz legmagasabb beszerzési ára a „szerződéskötés időpontjában érvényes piaci árak alapján képzett és legfeljebb a hazai földgázrendszer virtuális kereskedelmi pontjáig felmerülő, a rendszerhasználati díjakat, a kapcsolódó árfixálás költségeit tartalmazó ár” lesz. A rendelet péntektől hatályos.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a spotpiacokon (azonnali piacokon) megvásárolható legdrágább gázárnál nem lehet több a beszerzési ár. A közép-európai gázpiacot meghatározó CEEGEX szerint ez jelenleg 210 euró megawattórás árfolyamot jelent.

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Wazze, a kínailélegeztetőgépeket mér nem így vásároltátok?
Vagy 2/3 ott is alkotmányosköltség volt?

Helyes ez a felkészülés minden eshetőségre. A szerbek felől jön a teljes mennyiség, de az osztrákok felől nem. Ha az osztrákok nak nehézségeik lennének, onnan jönne a gáz? Valószínűleg nem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés