Rendkívüli: energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány, augusztustól csak az átlagfogyasztásra vonatkozik a rezsicsökkentés

2022. július 13. 15:44
A rezsicsökkentés fenntarthatósága érdekében augusztustól annak, aki a lakossági átlagnál többet fogyaszt, a többletfogyasztást már piaci áron kell fizesse. Az intézkedés a háztartások háromnegyedét nem érinti, a nagycsaládosok kedvezménye megmarad.

Energia-veszélyhelyzet van Európában; az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban.

A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre

a Karmelita kolostorba összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda.

Úgy tűnik, délutánra döntések is születtek ezzel kapcsolatban, amiket Gulyás Gergely kancelláriaminiszter jelentett be a fél négykor kezdődő rendkívüli kormányinfón. A 2 órás sajtótájékoztatón részt vett Német Szilárd is.

Fontos döntések születtek, bár nem kormányülés, hanem kabinetülés volt – kezdte Gulyás, aki bejelentette: eljött az a pillanat is, hogy a magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet hirdessen. Leszögezte: a háború és a szankciók miatt is az elmúlt évben ötszörösére növekedtek az energiaárak.

A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet, és hét pontból álló intézkedéscsomagot fogad el, amely augusztusban lép életbe.
A 7 pont:
  • 1. Magyarország 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést.
  • 2. A kormány felhatalmazta Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be.
  • 3. A kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és a tűzifára.
  • 4 Az év végéig fokozzuk a lignitermelést.
  • 5. A Mátrai Erőmű blokkjainak újraindítása.
  • 6. A biztonságos áramtermelés fenntartása érdekében kezdeményezik a paksi blokkok üzmeidejébek fenntartását.
  • 7.  Aki az átlag felett fogyaszt, arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztást, vagy fizesse meg a piaci árat. A csökkentett gáz és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti. Ma az átlagos havi fogyasztás Magyarországon villamosenergiánál 210 kilowattóra/hó, földgáznál 144 köbméter/hó.

Ezek után Németh Szilárd vette át a szót. A kormánybiztos elmondta, hogy a rezsicsökkentés fenntartása érdekében volt szükség az energiaveszély-helyzet kihirdetésre. Nem fér bele, hogy mindenki korlátlanul a csökkentett árat fizesse, így aki az átlagnál többet fogyaszt, annak a piaci árat kell fizetnie. A kormány a rezsicsökkentést megvédi, az átlagfogyasztás tekintetében marad a rezsicsökkentés.  Az átlagfogyasztás az áram esetében 2523 kilowattóra, 1729 köbméter évente a gáz esetében. „7750 helyett 58800 forint lenne a villanyszámla, míg a gáz esetében több mint 121 ezer forintot kellene fizetni 11 ezer forint helyett” – ismertette Németh Szilárd.„ A háztartások háromnegyedében teljes mértékben megmarad a rezsicsökkentés” – mondta Németh Szilárd. „Minden háromgyermekes család esetében még plusz 600 köbméternyi többletfogyasztás jár” – tette hozzá Németh.

Kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely egyértelművé tette: mindent megtesznek annak érdekében hogy meglegyen az elég gáz a téli időszakban. 

„Pazarlást sehol nem lehet megengedni, minden alternatív lehetőséget keresni kell” – tette hozzá Gulyás, akit a katáról is kérdeztek. Gulyás úgy felelt, hogy amíg nem muszáj, addig életvezetési tanácsot nem ad a kormány. A legutolsó lépés az lesz, ha a lakosság esetén lesz energiakorlátozás. „Egész Európa a recessziótól fél, és egy ilyen helyzetben a gazdasági tevékenységet korlátozni, az óriási hiba lenne” – szögezte le.

 

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 911 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kifizetik, amit fogyasztanak. Ahogy eddig is.

Ha az ellenzék nem akadályozta volna évek óta (Jávor), akkor sokkal előrébb lennénk.

Mi is nagy házban lakunk, havi 200m3 az átalányunk.

A KATA érintette a családom, a baráti köröm egy részét is - de ha ez nem így lenne, akkor sem támogatnám a kormány lépéseit - , s ezt Orbán részéről egy aljas döntésnek tartom. Még mindig nem jelentette be, hogy felezik a miniszterelnöki fizetést, s a kormánytagokét is, s leállítják a felesleges pénzkidobással járó tűzijátékot. Továbbra is fenntartom, hogy a KATA kapcsán százezreket lökött el magától a Fidesz, egy szeg a koporsójukba. Orbán miért nem jelentette be, hogy egy köbmétert gázt sem adunk a németeknek és a többieknek? S elmondja végre a birkáknak, hogy Romulusz miért ment Ukrajnába?

Elmebetegek vagytok... hónapok óta őrjöng a 444-hvg-telex-atv stb., hogy milyeb igazságtalan, hogy a nagy lakossági fogyasztók is ilyen kedvező áron jutnak hozzá az áramhoz, gázhoz... most pont ezt szüntetik meg (amit ugye eleve a háborús eufóriátok és az önfeledt embergózgatásotok tett szükségessé...)... erre benyögöd, hogy "lőttek a rezsicsökkentésnek".

Már kirepültek. Ketten vagyunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés