Találós kérdés

2022. június 10. 10:32

Bauer Tamás
Facebook
Mitől „felháborító”, mitől „elfogadhatatlan”, mitől „gyalázatos” az, amit Niedermüller írt?

„Hosszabb idézet következik, mely az Országgyűlés keddi plenáris ülésén hangzott el. A találós kérdés: melyik párt képviselője támadta meg az Országgyűlés plenáris ülésén Niedermüller Pétert az alábbiak szerint:

»A nemzeti összetartozás napján, a nemzeti gyásznapon egy felháborító és elfogadhatatlan kijelentést hallottunk Niedermüller Pétertől, Erzsébetváros polgármesterétől. Ő így fogalmazott, hogy ,Trianonnak köszönhetően élnek jobban a külhoni magyarok’. Én azt gondolom, hogy függetlenül attól, hogy ellenzékiek vagy kormánypártiak vagyunk, ilyen gyalázatos kijelentést nem lehet szó nélkül hagyni. Ezt én sem fogom megtenni, hogy ezt szó nélkül hagyom. Azon túl, hogy önmagában is gyalázatosnak tartom ezt a kijelentést, ez súlyos érzéketlenség. (…) És azon túl, hogy ennek a polgármesternek a kijelentését önmagában is gyalázatosnak tartjuk, ez azt bizonyítja, hogy súlyosan érzékeltlen mindazokkal szemben, akik a szülőföldjükön, illetőleg az őseik szülőföldjén kisebbségi sorban élnek, és bizony ennek elképesztően sok hátrányát tapasztalják meg. Nem is értem, hogy az erzsébetvárosi polgármester hogyan vette a bátorságot, hogy egy ilyen kijelentést tegyen, amikor jól láthatóan fogalma sincs azokról az atrocitásokról, amelyek a külhoni magyarokat érik egyébként rendszeresen, sajnos az elmúlt időszakban is. Ugye arról is beszélt polgármester úr, hogy a szomszédos országokban a külhoni magyaroknak a szabadsága, nyílt társadalom és az Európához való tartozás az osztályrészük. Én nem tudom, hogy melyik az osztályrészük. Én nem tudom, hogy melyik jelző illik a magyar katonatemető meggyalázására polgármester úr értelmezése szerint. Nem tudom, melyik jelző illik az anyanyelvhasználat jogának korlátozására. Nem tudom, melyik jelző illik arra, hogy a Beneš-dekrétumokat hatályban tartják. Nem tudom, melyik jelző illik arra, hogy 2018-ban az akkor hivatalban levő román miniszterelnök akasztással fenyegette meg azokat, akik a székely zászlót felhelyezik a hivatalokra. Ugye 2018-ban, én úgy emlékszem, akkor polgármester úr európai parlamenti képviselő volt, és nem találtam nyomát, hogy akkor felhívta volna az Európai Parlament figyelmét, hogy milyen gyalázatos magyarellenes uszításra került sor az Európai Unió egyik tagállamában. Azt is sajnos láthatjuk, hogy az európai politikai elitben nem sok érzékenységet mutatnak a politikai szereplők a külhoni magyarok sorsa, a külhoni magyarokat ért támadások kapcsán, de úgy általában az őshonos kisebbségek ügyei iránt. Azt ugyanakkor veszélyesnek tartom, hogy egymagyar politikai szereplő ilyen szélsőséges álláspontot képvisel nemzeti tragédiánk, illetve a külhoni magyarok sorsa iránt. Ezt fontosnak tartottam elmondani nemcsak magam, hanem a pártom nevében, pártom elnöksége nevében.«

Nos, aki szerint a Fidesz, esetleg a KDNP képviselője mondta ezt, az téved. Igaz, a fideszes Zsigmond Barna Pál is megtámadta emiatt Niedermüller Pétert napirend előtt, de az imént idézett szöveget Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője, korábbi társelnöke majd frakcióvezetője mondta el. Holott ezt egy egészen másról szóló törvényjavaslat vitájában nem tehette volna meg, eltért a tárgytól, ő azonban fontosnak tartotta, hogy ebben az ügyben megtámadja Niedermüllert.

Gréczy Zsolt – mint a KDNP-s Nacsa Lőrinctől pár perccel később megtudtuk odaszólt Keresztesnek, hogy a DK nélkül nem is lenne parlamenti frakciójuk. Kár volt, hiszen ennek a ténynek semmi köze ahhoz, hogy az LMP a nemzeti kérdésben mindig a Fidesszel értett egyet. (Nemcsak abban, de abban mindig.) Keresztes annak idején – Ungár Péterrel közösen kiadott közleményben – a Momentumot is megtámadta, amiért a romániai és szlovákiai választási kampányban román illetve szlovák párt jelöltjeit támogatta. Akkor is azt mondták, amit a Fidesz is.

Talán még emlékszik valaki: én annak idején, az 1998-as választás után azért nem vettem rossz néven, hogy az LMP jelöltje nem lépett vissza a javamra a budapesti 3. választókerületben, mert úgy gondoltam: olyan alapvető nézetkülönbségek választanak el az LMP-sektől, hogy nem várható el tőlük, hogy rám szavazzanak. Keresztes ezt ismét bebizonyította. Mitől »felháborító«, mitől »elfogadhatatlan«, mitől »gyalázatos« az, amit Niedermüller írt? Attól, hogy igaz?”

Nyitókép: MTI Fotó, Soós Lajos

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Mitől „felháborító”, mitől „elfogadhatatlan”, mitől „gyalázatos” az, amit Niedermüller írt?"
A hazugságtól, Bauer!

A felháborító fogalmához:
A Wehrmacht tele volt zsidó és részben zsidó katonákkal. Erről írt Bryan Mark Rigg: Hitler zsidó katonái című könyvében (University Press of Kansas, 2002)

A legmagasabb rangú közülük Erhard Milch Feldmarschall (tábornagy) volt, Göring helyettese a légierőnél. A félzsidó Helmut Wilberg például szintén a Luftwaffe-nél volt tábornok.

A szerző témában második kötete (Hitler zsidó katonáinak életrajzaiból) fülszövegében azt írja: „Százötvenezerre tehető azoknak a zsidó és részben zsidó katonáknak a száma, akik a második világháború során a német véderőnél szolgáltak.”

A főtisztek közül 77 volt zsidó származású, közülük 25 tábornok.
Az alacsonyabb rangúak közül a legelismertebb egy olyan katona, aki a kurszki páncélos csatában hat szovjet páncélos megsemmisítésért kapott kitüntetést. (The Age, 1997. április 4.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés