Mit jelent a honvédelmi alap és a rezsivédelmi alap?

2022. május 25. 19:49
Íme a magyarázat.

Az Origo elmagyarázta, hogy mit is jelent pontosan a honvédelmi, valamint a rezsivédelmi alap. Mint ahogy arról lapunk részletesen beszámolt, szerda éjféltől a kormány háborús veszélyhelyzetet hirdetett. A veszélyhelyzet első intézkedése az volt, hogy Orbán bejelentette: elvonja az extraprofitot a kormány a bankoktól és a multiktól, hogy megvédje a rezsicsökkentést.

„Azok a nagy cégek – elsősorban bankok, telekommunikációs cégek, energetikai cégek, stb. – , amelyek extraprofitra tettek szert, akár éppen a háborús helyzettel összefüggésben,

az extraprofitjuk jelentős részét be kell fizetniük a honvédelmi, illetőleg a rezsivédelmi alapba”

 – írta az Origo. A lap hozzátette, hogy alapvetően fontos a rezsicsökkentés megvédése, hiszen Nyugat-Európában sokak számára megfizethetetlenné vált a rezsi. „Hollandiában egyébként éppen egy baloldali újságíró állította, hogy gyakorlatilag a rezsiért dolgoznak, több mint kétszeresére emelkedett. Szinte nem is tudna másra költeni, mint normálisan fűteni. Németországban pedig azt javasolják, hogy az emberek kevesebbet fűtsenek, Franciaországban sokan szó szerint végigfagyoskodták a meglepően hideg márciust. Nagy-Britanniában pedig az Ipsos felmérése szerint a britek negyede egy étkezést kihagy, mert nincs már pénze eleget enni, több mint felük nem tudja fizetni a rezsit. A magyar baloldal egyébként olyan rezsicsökkentést javasol, hogy az emberek kevesebbet fűtsenek vagy éppen használják kevesebbet az autójukat.”

„Az inflációról nyilvánvalóan az elhúzódó háború és persze a spekulánsok tehetnek,

a kormánynak viszont feladata, hogy megakadályozza: ne az emberek fizessék meg a háború árát” – írta meg a hírportál. Hozzátették, hogy az extraprofitra kivetett adó (fogalmazhatunk úgy is: a háborúból keletkezett extraprofit) a feltétele a rezsicsökkentés és hazánk megvédésének. 

Kapcsolódó

Orbán bejelentette: elvonja az extraprofitot a kormány a bankoktól és a multiktól, hogy megvédje a rezsicsökkentést
Orbán Viktor miniszterelnök fontos háborús veszélyhelyzeti bejelentéseket tett. Bővebben is érdekel...

 Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez az a magyar kormányzati lelkület, ami miatt Orbánhoz ragaszkodunk 12 éve!

"Ó, szent együgyűség", mondá vala Husz János...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés