Orbán Viktor a CPAC-en: A liberálisok és a kommunisták természetes szövetségesek

2022. május 19. 10:03
Csütörtökön indul a CPAC, a világ legjelentősebb konzervatív konferenciája Magyarországon, amelyet Orbán Viktor nyit meg. Összefoglalónk a kormányfő beszédéről.

Története során először Európában, ráadásul Magyarországon rendezi meg az Amerikai Konzervatív Unió a CPAC-et (Conservative Political Action Conference), vagyis a Konzervatív Politikai Akciókonferenciát. A társrendező az Alapjogokért Központ, a csütörtökön induló konferencia vezérszónoka pedig Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

A magyar miniszterelnök köszöntötte a konferencia résztvevőit, külön kiemelve Václav Klaust, Csehország korábbi elnökét. A kormányfő emlékeztetett: egy hónapja nyerték meg zsinórban negyedik választásukat, négy napja alapíthatta meg az ötödik konzervatív-keresztény kormányt.

Mindig jó, ha az ember barátok között beszélhet. Az különösen jó, ha az ember szavai mögött van fedezet, és mi magyarok, most joggal érezzük úgy, hogy a szavaink mögött van fedezet”

– fogalmazott a kormányfő. 

Orbán Viktor szerint nagy utat tettek meg, a '80-as években az egykori keleti blokkban illegálisan terjesztett szamizdatokból értesültek arról, hogy mi történik Amerikában. Akkortájt irigyelték a demokratikus vita kultúráját, a szabadságot, irigyelték Reagan elnököt karizmájáért, lendületességért, miközben Magyarországnak szürke öltönyös kommunista funkcionáriusok jutottak, fullasztó légkör és kilátástalanság. Mint mondta a résztvevőknek: ha látták a Csernobil című sorozatot, lehet elképzelésük, hogy miről beszél.

A győzelem végső feltétele, hogy nekünk kell a legjobbakká válnunk"

Orbán Viktor elmondta, a legtöbbel úgy járulhat hozzá a rendezvényhez, ha elmondja, hogyan győzték le többször is a kommunistákat és a liberálisokat. „Miként vált Magyarország a konzervatív és keresztény értékek bástyájává? A csata mindenkiből kihozza a legjobbat és megtisztít mindentől, ami gyengévé tesz” – mondta a kormányfő.

Fotó: Mátrai Dávid

Amerika legfőbb problémája

A kormányfő ezután kitért az amerikai politika legfontosabb problémájára.

Az élet meghatározó területein a progresszív liberálisok ülnek a legfontosabb pozíciókban, és korábban Magyarországon is ez volt a helyzet

– mondta a kormányfő, hozzátéve: „az államapparátus teljes gépezete a kommunisták hatalmának bebetonozásán dolgozott, és mi ebben nőttünk fel”.

Mint ismertette: Magyarországon kommunista diktatúra volt, az államgépezet azon dolgozott, hogy bebetonozza a hatalmát, akkor is woke-korszakban éltek a mindennapi szocialista diktatúrában, az állam irányította nyilvánosságot és elnyomta a jobboldaliakat.

„Volt egy vicc a kommunizmusban arról, hogy lehet-e viccelni a kommunizmussal, és arról szólt, hogy különféle hosszúságú utazást lehet nyerni Szibériába. Mi úgy döntöttünk, hogy ebből elég volt” – mondta a kormányfő. „Vissza akartuk szerezni a szabadságunkat” – mondta Orbán. „Kitartottunk és győztünk, és azt hittük megkaptuk, amit vártunk, de tévedtünk” – hívta fel a figyelmet Orbán.

Majd pedig a liberálisok a kommunisták mellé álltak”

– fogalmazott. 

Szocialisták és mások pénze

Orbán azzal folytatta: „Trump pontosan úgy járt 2020-ban, mint mi 2002-ben. Kiválóan kormányoztunk és a baloldal mocsara lehúzott minket.

2002-2010 között a szocialisták elköltötték az emberek pénzét, a gazdaság recesszióba esett”

– fogalmazott, hozzátéve, hogy az erőszak ezek után elszabadult az utcákon, a jog pedig nem az áldozatokat, hanem az elkövetőket védte. A Bibliából idézve elmondta a kormányfő: gyümölcséről ismerszik meg a fa, „a progresszívok kormányzása pedig magáért beszélt: gazdasági csőd és utcai erőszak”.

Magyarország 12 pontja

„2010-ben visszatértünk, beletettünk 8 évet, tégláról téglára harcoltunk” – mondta.

Magyarország mára teljesen meggyógyult, a recept nyílt felhasználású és elvihető, 12 pontból áll

– mondta a kormányfő. 

Fotó: Mátrai Dávid

Az első pont Orbán Viktor szerint, hogy „a saját szabályaink szerint kell játszani”. Mint mondta, „nem szabad elfogadni a mások által kínált utat”, mert „aki az ellenfelei szabályai szerint játszik, az veszíteni fog”. 

A második pont a nemzeti konzervatívizmus a belpolitikában. Orbán ismertetése szerint a választók oldalán kell maradni, példaként említve a déli határfalat.

A progresszívek a vágyálmaikat akarják a társadalomra kényszeríteni, és a fontos kérdésekben az emberek nem szeretik a lázálmokat”

– mondta Orbán Viktor.

A harmadik pont: nemzeti érdek a külpolitikában. A nemzet az első, érdekalapú külpolitikára van szükség, és ez sokszor nem könnyű. Orbán Viktor ezalatt az orosz-ukrán háborúra gondolt elsősorban. Elmondta: elítéli Magyarország az agresszort, Oroszországot, és segíti a megtámadottat, Ukrajnát, „de Magyarországot a NATO és a magyar honvédség védi meg, és nem Ukrajna”.

A negyedik pont: legyen médiánk – ismertette Orbán, mert, mint monda „a modern nyugati média a baloldali állásponthoz igazodik”. Úgy fogalmazott: „ismerem a nyugati demokrácia régi ethoszát, hogy a pártpolitikának és a sajtónak el kell különülnie, de a demokraták Amerikában ezt nem tartják be”. A kormányfő szerint a republikánus médiumok nem veszik fel a versenyt a demokratákéval. „Egyedül Tucker Carlson barátom veszi fel a harcot” – mondta a miniszterelnök.

Az ötödik pont, hogy le kell leplezni az ellenfeleink szándékát. Orbán szerint tabudöntögetőnek kell lenni. „Már azelőtt napvilágra hozzuk mire készül a baloldal, mielőtt hatalomra kerülnének.

Napvilágra hoztuk az LMBTQ-ügyeket, és a magyar emberek a gyermekek érzékenyítését elutasították” 

– húzta alá.

Hatodik pont a gazdaság. Orbán közölte: csak olyan gazdaságpolitikát szabad folytatni, amivel azok is jól járnak, akik nem rájuk szavaztak. Az emberek előre akarnak jutni az életben, ha egy jobboldali kormány ezt nem tudja szállítani, akkor bukásra van ítélve.

Hetedik pont, hogy ne szoruljunk ki a szélre – mondta a kormányfő. „Az emberek egyik szélsőségből sem kérnek” – szögezte le. 

Nyolcadik pont: mindennap olvassunk. A kormányfő szerint a bonyolult dolgok átadására és megértésére a könyveknél eddig nem találtak ki jobb dolgot, és ő maga is mindennap olvas. 

A kilencedik pont: legyen hited. „A hit hiánya veszélyes, aki nem hiszi, hogy lesz egyszer végelszámolás, akkor úgy van vele, hogy bármit megtehet, ami a hatalmában áll. Magam is megtanultam, hogyha nem foglalkozunk a hitélettel, akkor leveszünk” – húzta alá.

Tizedik pont: barátok keresése. Orbán Viktor szerint a konzervatívok a legkisebb ügyben is képesek összeveszni egymással, mert „nekünk fontosak a szelleni nüanszok”, de mindig a közös pontokat kell keresni. 

Jó példa erre, hogy a Vatikán a legfontosabb szövetségesünk több kérdésben, de az illegális migrációról mást gondolunk. 

– mondta. 

Tizenegyedik pont: közösségek építése. A kormányfő ismertetése szerint „nincsen konzervatív politika működő közösségek nélkül. Minél magányosabbak az emberek, annál több ember megy a liberálisokhoz” – mondta a kormányfő. 

A tizenkettedik pont: intézmények építése. Intézményekre és intézetekre van szükség a sikeres politikához Orbán szerint. Mint mondta, amíg „az intézmények velünk maradnak, míg a politikusok jönnek mennek”. Mint mondta: korábban a kommunisták keletről érkeztek, „soha nem gondoltuk volna, hogy a kommunisták Nyugatról térhetnek vissza”. 

Felkészülés 2024-re

Orbán Viktor szerint ugyanazok az emberek ülnek Washingtonban és Brüsszelben: azok, akik „el akarják törölni a nyugati életformát”.

Fel kell vennünk a harcot, és csak együtt és szervezetten lehetünk sikeresek”

– hangsúlyozta, utalva arra, hogy 2024-ben – amely, mint mondta, sorsdöntő év lesz – választások lesznek az Egyesült Államokban, Európában pedig európai parlamenti választások. „Csak meló van és csinálni kell” – húzta alá a kormányfő.

Thanks, and good luck!”

– zárta mondandóját Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök CPAC-en elhangzott beszédét visszahallgathatja itt:

 

***

Tekintse meg Tucker Carlson videóüzenetét a CPAC Hungary résztvevőihez!

Nyitókép: Mandiner-grafika. Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Összesen 265 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Apropó!
Az olajügyek nyomozása hogy áll?

https://444.hu/2022/05/18/az-1..

https://www.portfolio.hu/gazda..

Varga Mihály az adó- és vámmentes kínaihongkongáruházakra gondolt?

https://www.portfolio.hu/gazda..

Varga Mihály az adó- és vámmentes kínaihongkongáruházakra gondolt?

Itt, nálam kell rendezni az X-edet.

A hozzád hasonlókkal meg az a baj, hogy a kereszténységből kizárólag a "tartsd oda a másik orcádat is" jut eszetekbe.

A kereszténység ennél sokkal több. Meghatározó vallássá egy római császár tette a zsidó vallásnak az egyik oldalhajtását. Méghozzá azért, mert a sok közül ez volt a leginkább kompatibilis a római jogrendszerrel, amire aztán később felépült a ma ismert Európa. Ez adott egy feszes keretet a mindennapi élethez, amit többé-kevésbé betartott mindenki. Nem 100%-ban persze, de törekedni mindenki erre törekedett és ezt értékelte. Felfogták, hogy az ember érték, így a szexuális kapcsolat, amiből fogan sem olcsó élvezet, hanem monogám, megszentelt kapcsolatok megbecsült kiváltsága. Nem azért, mert fúj, erkölcstelenség, hanem azért, mert így volt a legnagyobb esély arra, hogy egy világra jövő emberi lény teljes családban nőhessen fel, legyen anyja, apja, biztos földje, amibe gyökeret ereszthet, és kemény munkával minden generáció többre vigye, mint az előző. És vitte is. Generációról generációra. Egy konzervatív, hívő élet -a világ ezen felén a kereszténység- nem keresi a helyét a világban, mert eleve van neki helye, célja, küldetése, ami őrajta túl mutat. Olyan dolgokért küzd, amit ő már nem fog megélni. Túllát a saját sorsán. Ezért is van az, hogy a konzervatív pártok általában nem ciklusokban gondolkoznak, hanem hosszútávú terveik vannak, a veszélyeket is hosszabb távon mérik fel. Pl. sem a migránsinváziónál, sem most, hogy Ukrajna lett az új George Floyd, nem voltak hajlandók beállni a woke kollektív öngyilkosságba.
A családokat, a valódi, apa-anya-gyerekek családokat támogatják, ösztönzik, segítik, mert hosszú távon ők az alapjai mindennek."Orbán Viktor a CPAC-en: A liberálisok és a kommunisták természetes szövetségesek"

Nem kellene olyan szerénynek lennie.
A Liberális Internacionálé alelnökeként még keményen beleállt Csurkába, akit most másol.
És ez csak 1 a sokezer példa közül.

"Orbán Viktor a CPAC-en: A liberálisok és a kommunisták természetes szövetségesek"

Nem kellene olyan szerénynek lennie.
A Liberális Internacionálé alelnökeként még keményen beleállt Csurkába, akit most másol.
És ez csak 1 a sok ezer példa közül.

Szuper és igaz beszéd volt Orbán Viktor beszéde!
Ezeken felül sok humor is volt benne, mint mindig.
Büszkék lehetünk a miniszterelnökünkre.

Mondom: Ukrajna lett az új George Floyd.
Elítélendő dolog valakit nyakra térdeléssel megfojtani, ez nem kérdés. Elítéljük. Na de azért, mert így halt meg, még nem kellene egy bűnözőt, aki terhes nők hasához szorított pisztolyt, aranykoporsóban eltemetni, szobrot állítani neki, és innentől minden fehér embert leköpni, aki nem térdel le egy bűnöző előtt.
Elítélendő dolog egy másik országot lerohanni. Elítéljük. Na de azért, csak mert lerohanták, ne kelljen már úgy pattognunk, ahogy az Ukrán elnök fütyül, az az Ukrán elnök, aki korábban elnézte tízezrek -sokszor brutális-meggyilkolását, lelki terrorizálását, jogtiprását, betiltotta az ellenzéki sajtót, konkrétan náci fegyveres alakulatokat tett az állami hadsereg részévé. Ezért az országért kellene most a gazdaságunkat a középkorba (!) visszabontanunk? Mert erről van szó. Nem "drágább" olajról, hanem sokszoros árú energiáról, ami hol van hol nincs. De tudod mit? Rendben. Legyen. Innentől senki semmit ne vegyen olyan országtól, aki az elmúlt 10-15 évben egy független országot vélt vagy valós érdekei miatt megtámadott. Ebben benne vagyok. Fűtök fával, élek krumplin, a gyerekeimet tanítom én, a kórházak működésére csak lesz itthon is gázunk. Legyenek elveink. De akkor LEGYENEK elveink, a szentségét neki! Ne mazsolázgassunk kérem, hogy csak az Oroszoktól nem veszünk és csak olyat ami csak Közép-Európának fáj igazán. Majd ha az USA feketelista élére kerül, akinél több országot még senki sem támadott meg az én életemben, majd ha az uránra is kiterjesztik a bojkottot, akkor majd talán azt gondolom, hogy itt vannak elvek, amikért érdemes lerombolni a teljes életem munkáját. Addig ami a szomszédban megy, az business as usual. A menekülteket befogadjuk, viszünk ki humanitárius segélyt, de minket hagyjanak békén.

Rezsicsökkentés: Az nem rezsicsökkentés, ez csak a hangzatos neve. Ez rezsikiegyenlítés. Ugyanis a fix ár az fix ár. Akkor is ezt fizetjük, amikor a világpiaci ár alacsonyabb. Hosszútávon kiegyenlítődik. Még az is lehet, hogy rosszabbul járunk vele. De biztonságos, kiszámítható, tervezhető, egy családi költségvetést nem vágnak hanyatt a hullámok.

Ha az üzemanyag árak elszállnak, az olyan, mint a dominó. Dönt mindent. Sokkal jobban megéri egy központi költségvetésnek, ha ezt a részt mesterségesen alacsonyan tartja, mint kezelni azokat a károkat, amiket a dominó borulása okoz.

Bocsánat. Nem szakterületem. Hogy fogalmaznád meg helyesen?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés