Európában igazán illene tudni, milyen borzalmakkal jár egy háború

2022. május 15. 7:43

Máthé Zsuzsa
Facebook
Imádkozzunk, hogy a kifejezetten rossz irányba tartó folyamatokból legyen még visszaút.

„Ha valahol, Európában igazán illene tudni, milyen borzalmakkal jár egy háború.

Nem volt még olyan rég a két világégés, alig lehet ma is (őslakos) család Európa-szerte, akiknek felmenői között ne járt volna fájdalmas véráldozattal vagy súlyos anyagi veszteséggel, egzisztenciális válsággal, lebombázott településekkel, szétlőtt otthonokkal, hadifogsággal, nemi erőszakkal a két világháború.

Értjük, hogy az Egyesült Államok népe, mely mindig más országok, kontinensek területén háborúzva jelölte ki világhatalmi pozícióit, nem rendelkezik hasonló történelmi tapasztalatokkal.

Civil áldozataik nem lévén – a frontra repített katonáikat kivéve – a háború sokkal inkább egy távoli vidékekről szóló nagyszabású mozi volt számukra, melyben mindig az amerikaiak játszották a jók, az igazság birtokosainak vonzó szerepét (és nem utolsó sorban ők voltak azok, akik a győztes oldalon praktikusan jól jártak a végén).

Európa ennél sokkal drámaibb világ, itt ugyanis véres valóság volt mindenki számára mindkét világháború.

E borzalmas kettős tapasztalat hívta életre békét hirdető keresztény szellemi alapokon az Európai Uniót, melynek legfontosabb küldetése az európai népek közötti egyetértés megteremtése és a béke fenntartása volt.

Ma, amikor nem is nagyon leplezve két nagyhatalom, Oroszország és az Egyesült Államok feszül egymásnak egy érdekszférájuk határán álló szomorú sorsú ország feláldozásával, Európának egyetlen nagy feladata volna: a végsőkig, az utolsó szalmaszálba is belekapaszkodva keresni a béke megteremtésének lehetőségét.

Minden idegszálunkkal erre kéne összpontosítani, és ez a békéltetési törekvés volna morálisan is a kötelességünk: segíteni a menekülőket és hidat ácsolni a szembenálló felek, ellentétes érdekek között.

Ehelyett mit látunk? Magyarország és a Vatikán kivételével fanatikus elszántsággal, a józanságot sutba dobva, a béketeremtés erkölcsi felelősségével mit sem törődve halad Európa egy szélesedő konfliktus felé.

És ne legyen illúziónk, ha a helyzet eszkalálódik, azzal nem a háborút megrendelőként finanszírozó távoli Egyesült Államok, de nem is feltétlen a háborút elindító Oroszország területén csapnak majd fel a lángok, hanem itt, nálunk, Európában. És ezzel a mi európai álmaink omlanak majd össze egy fejünk felett zajló nagyhatalmi konfliktus miatt.

Imádkozzunk, hogy a kifejezetten rossz irányba tartó folyamatokból legyen még visszaút.”

Nyitókép: ANDRE LUIS ALVES / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A rémségeket felejtjük, a lehetőség csábító sokak számára.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés