Dánia és Svédország is légterének megsértésével vádolja Oroszországot

2022. május 1. 22:32
Orosz kémrepülő szállt be Dániába és Svédországba.

Dánia és Svédország közlése szerint egy orosz kémrepülőgép mindkét ország légterét megsértette. Az érintett országok beidézték az orosz nagykövetet az eset miatt.

Dán külügyminiszter: A légtérsértés „teljesen elfogadhatatlan”

A dán védelmi parancsnokság az AFP-nek nyilatkozva elmondta, a repülőgép egy felderítőgép volt, amely „nagyon rövid ideig” tartózkodott a dán légtérben, és a dán F-16-os repülőgépek „azonnal beavatkoztak”. Hozzátette, hogy az ilyen esetek ritkák.

Jeppe Kofod dán külügyminiszter szerint

a légtérsértés „teljesen elfogadhatatlan és a jelenlegi helyzetben különösen aggasztó”.

Míg Dánia a NATO tagja, Svédország arról vitatkozik, hogy csatlakozzon-e a szövetséghez. A svéd védelmi miniszter azonban azt mondta a Dagens Nyheter újságnak, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az incidens összefüggésben állna ezekkel a megbeszélésekkel.

Nyitókép: Gotland, 2022. március 3. A svéd légierő által közreadott képen orosz harci repülőgépek megsértik a svéd légteret a Balti-tenger felett Gotland szigetétől keletre 2022. március 2-án. A közlések szerint a légtérsértésben két Szu-27-es és két Szu-24-es típusú orosz harci repülőgép vett részt. Az incidensre válaszul a svéd légierő JAS-39 Gripen típusú elfogóvadászait riasztották. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. Fotó: MTI/EPA/Svéd légierő

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés