Jávor Benedek: A kormány mondja fel a Paks2 szerződést!

2022. február 28. 16:07
A Párbeszéd uniós tanácsadója arra szólította fel a kormányt, hogy mondja fel a Paks2 beruházásról szóló szerződést.

Jávor Benedek egy hétfői online sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az EU és más nemzetközi szereplők által bevezetett szankciók miatt a projekt gyakorlatilag megvalósíthatatlanná vált. A volt EP-képviselő azt is hozzátette, hogy aki egy kicsit is racionálisan gondolkozik, az tisztában van vele, hogy az Oroszországtól való függést erősítő projektek nemcsak az adott uniós tagállam, hanem az egész unió biztonságpolitikáját is aláássák.    

Jávor Benedek szerint a kormány nemcsak azzal követett el hibát, hogy a Paks2-be belevágott, de azzal is, hogy „erre a lóra tett fel mindent, ez a ló pedig most kiesett a versenyből”.

A politikus azt állította, hogy a kabinet az elmúlt években elmulasztotta végrehajtani azokat az intézkedéseket, amelyek lehetővé tették volna, hogy az ország energiabiztonságát Paks2 nélkül is biztosítani tudják a 2030-as évtizedre. Az általuk elvárt teendőket sorolva azt mondta, hogy nem halogatható a szélerőművek „gyakorlati tilalmát” kimondó jogszabályok visszavonása. A tanácsadó azt is elvárja, hogy a döntéshozók készítsenek elő egy legalább háromszáz milliárd forintos éves költségvetésű épületenergetikai programot. Hozzátette, hogy fel kell számolni a megújuló energiaforrások alkalmazását nehezítő jogszabályokat és a lehető leghamarabb ki kell írni egy új, még a 2010-ben visszavontnál is jóval nagyobb szélerőmű-tendert.    

Akik az elmúlt években kitartóan erőltették a „zsákutcás” Paks2 projektet, azoknak vállalniuk kell a személyi konzekvenciákat, miközben meg kell vizsgálni, hogy hogyan lehet felelőssége vonni azokat, akik elsősorban felelősek azért, hogy a „magyar energiabiztonságot veszélybe sodorták” – fogalmazott Jávor Benedek.

(MTI)

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy francia ügynököt hallottak........

MINDENKI értse jól: az ellenzék ezzel a követeléssel valójában a magyar lakosság elviselhetetlen rezsiterhelését követeli!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés