Az EBESZ több mint 200 ellenőrt küldene a magyar választásokra

2022. február 4. 21:30
Teljeskörű választási megfigyelési misszió kiküldését ajánlja az április 3-i magyarországi parlamenti választásra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR).

A péntek este publikált ajánlásában az ODIHR 18 megfigyelő kiküldését javasolja „a választási folyamat heteken át tartó országos szintű követésére, valamint 200 ellenőr kiküldését kezdeményezi a szavazási folyamat követésére” – adta hírül a Népszava.

Magyarország a második európai uniós tagállam, ahová a nemzetközi szervezet teljes körű, és nem korlátozott választási megfigyelési missziót tart szükségesnek, először Bulgáriába javasolt hasonlót – emlékeztet a baloldali lap. 

A bulgáriai missziót mellesleg nem sikerült megvalósítani, mert az EBESZ tagországai nem tudtak kellő számú megfigyelőt kiállítani a küldetés teljesítéséhez. 

Az ODIHR ajánlása annak a szakértői delegációnak a jelentésén alapul, amely január 17-21. között járt Magyarországon, hogy felmérje az igényeket – számol be a Népszava. A küldöttség tagjai több kormányzati és nem-kormányzati szereplővel is találkoztak – írják. Az ajánláshoz csatolt jelentésben az áll: „megbeszéléseik nyomán különösen fontosnak tartják annak vizsgálatát, hogyan működik a gyakorlatban a módosított választási törvény, a választói regisztráció, a választási adminisztráció, milyen a kampány, beleértve a szavazók megfélemlítését és a szavazatvásárlást, valamint a választásokról szóló médiaközvetítést. Emellett szükségesnek ítélik a kampányfinanszírozás átláthatóságának, a panasz- és fellebbezési eljárás hatékonyságának az ellenőrzését is. Szerintük azt is indokolt tanulmányozni, hogy a népszavazás egyidejű megtartása milyen hatást gyakorol ezekre a szempontokra.”– idézi a jelentést a Népszava.

Áprilisban több fontos választást is tartanak Európában, így Szerbiában és Franciaországban is, ezért valószínű, hogy végül korlátozott missziót sikerül megvalósítani.

– hangsúlyozták a Népszavának a szervezet működését jól ismerők.

Január közepén 62 európai parlamenti képviselő levelet írt az ODIHR igazgatójának, azt kérve, hogy a szervezet küldjön teljes körű missziót a magyarországi választásokra. A politikusok azzal indokolták ennek szükségességét, hogy „a voksolás nem a legmagasabb szintű demokratikus normák szerint fog lezajlani”. Rajtuk kívül 20 magyarországi NGO is hasonló megkeresést küldött nemzetközi szervezetnek.

Fotó:  Sergei GAPON / AFP

Összesen 216 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Idejönnek akárhányan, s "megfigyelnek". Egészségükre...

Én mindegyikre ráállítanék egy kamerás embert az átláthatóság érdekében. Csak azért, hogy később ne hazudhassanak.

Nem érdekes, mit tapasztalnak, bármit mondhatnak, hazudhatnak.

Hát ez az. 10285 szavazókör van. Kevés lesz 218 ember!!!!!!!!!!!

Keressünk 218 kamerával felszerelt embert, aki a megfigyelők megfigyeléseit egész nap dokumentálja.

Mindet. Ok bármit hazudhatnak. Nekünk kell bizonyítani, hogy nem történt csalás (az ellenzékben nem vagyok biztos).

A "világ", amiről írsz, csak a fogyasztásba belehülyült, önfeladó, perverziókat ünneplő, véleményterrort alkalmazó, közben elmuszlimosodó európai országok közössége.
Amit ez a csoport nem ünnepel, sőt, üldözni kíván, az csak jó lehet.
Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

A demokrácia ott kezdődik, hogy elfogadjuk a választási eredményeket.

Kölcsönös bizalom nélkül nem működőképes a társadalom.

Azért előtte tegyenek esküt az Alaptörvényre és a Bibliára.

Amíg a megfigyelők nem akarnak szavazatot számolni, addig nincs baj. A szavazat számlálás korrektsége 2002-ben kétséges maradt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés