A következő évünket még inkább meghatározza majd a rezsiharc

2022. január 2. 16:48

Kaszab Zoltán
Vasarnap.hu
A zöldszempontok ész nélküli erőltetése a következő időszakban méginkább erősödni fog.

»Mi itt nem fogunk megfagyni télen. Ők ott meg szülhetnek férfiként. Kinek mit intézett a kormánya.« Az idézet Orbán Viktortól származik, aki a Fidesz kongresszusán ezzel a mondattal érzékeltette tűpontosan azt a helyzetet, ami Európát ma jellemzi. Az ideológia ugyanis ma már olyan szinten írja felül a nyugat-európai politikusok gondolkodását és döntéseit, hogy az a mindennapokra is kihat.

Az energiaárak elmúlt hónapokban tapasztalt drasztikus növekedése persze nem vezethető vissza egyetlen okra. Lapunk hasábjain is írtunk már róla, hogy az árrobbanásban több tényező is szerepet játszott. Például az, hogy a járvány miatti korlátozások feloldásával az ipari termelés az egész világon azonnal újraindult, ez pedig óriási keresletet okozott az energiahordozók beszűkült piacán. A lezárások idején ugyanis leállították azokat a bányákat, kitermeléseket, amelyek nem voltak gazdaságosak, ezek újranyitása pedig nem ment egyik napról a másikra. A növekvő kereslet és a szűkülő kínálat pedig egyértelműen az árak növekedését eredményezte.

Egy másik tényező az orosz–európai függőségi viszony átalakulása. A kontinens nyugati fele ugyanis továbbra is rá van szorulva az orosz gázra. Míg azonban korábban Moszkvának is érdeke volt, hogy Nyugat-Európa magas áron vegyen tőle energiahordozót és ezért megbízható partnernek kellett lennie, ez a helyzet mára megváltozott. Oroszország ugyanis dél és kelet felé, főleg Kínába ma már sokkal több gázt tud értékesíteni, nagyjából hasonló áron, így nincs rászorulva arra, hogy nyugatra adja el. És bizony az energiaárak emelkedésében a harmadik szerepet játszó tényező a zöldpolitika felelőtlen erőltetése, ami igencsak megnöveli egy kilowatt áram előállításának költségét, és hatalmas terhet ró az egyes országok áramellátási infrastruktúrájára is.

A megújuló energia ugyanis ingadozó, ami eleve nem tesz jót a hálózatnak, ráadásul nem feltétlenül akkor van belőle sok, amikor arra ténylegesen szükség lenne. Ez okozhat majd a későbbiekben olyan ellátási zavarokat, amelyekre most a német és osztrák lakosság figyelmét igyekeznek felhívni. A zöldszempontok ész nélküli erőltetése ugyanakkor a következő időszakban nemhogy enyhülni, hanem méginkább erősödni fog azzal, hogy Németországban a Zöldek meghatározó szereplőivé váltak a kormányzatnak.” 

Nyitókép: Mandiner grafika


 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés