Menthetetlen a bajai polgármester lakossági konzultációja

Ingatlanok kótyavetyéjére készülnek a Bajnai Gordont fölnevelő városban

2021. december 13. 17:00

Írta: Joó István
Nem csitul Nyirati Klára bajai polgármester lakossági konzultációjának botránya. A településvezető, akinek kampányát Bajnai Gordon, a Városháza-gate szereplője is segítette, nehezen indokolható ingatlaneladásokat is tervez.  

A baloldali városvezetés Baján folyamatosan gondoskodik botrányokról. Legújabban a lakossággal kezdeményezett konzultáció ügye foglalkoztatja a helyi közéletet. Eleve ellentmondásos, hogy amíg az országos baloldal mindig támadja a kormány nemzeti konzultációit, addig a Bács-Kiskun megyei város momentumos polgármestere utóbb simán rendezett ilyet. Ráadásul nem névtelenül kérte vissza a kérdőíveket, mint a kormány, hanem név, cím feltüntetését várta el a konzultációíveket kitöltő lakosoktól. Ez adatgyűjtésre, listázásra ad lehetőséget, megtudhatják belőle, milyen a politikai beállítottsága az ívet visszaküldőknek.

Madárnak nézett bajai polgárok

A bajai konzultációs ügy egyik kicsúcsosodása az, hogy Nyirati Klára polgármestert füllentésen is kapták. A minap videóban is, kommentben is azt üzente Baja társadalmának, hogy – idézzük – „a kérdőív kézbesítése azért késett, mert az adatvédelem miatt megjárta a kormányhivatalt és a Belügyminisztériumot is, mert jóvá kellett hagyatni velük a konzultációt”. Csakhogy a Magyar Nemzetnek mind a Belügyminisztérium, mind a Kormányhivatal illetékes járási hivatala cáfolta Nyirati állítását. 

Nyirati Klára a helyi médiumnak, a Baja.hu-nak nyilatkozva azzal igyekezett védekezni, hogy bemutatta a Belügyminisztérium és a járási hivatal neki írt levelét. Ezeket aztán kitette közösségi oldalára is. Ám a két levéldokumentumból az derül ki, hogy ezek a szervek pusztán az önkormányzat csoportos adatkérésére válaszoltak. A BM közölte, nem illetékes a kérés teljesítésében, a járási hivatal viszont kiadta a 18 éven felüli bajai lakosok nevét, címét. Vagyis

Nyirati Klára azt hihette, hogy olvasói megelégednek a dokumentumok látványával,

és nem olvassák el a leveleket, amelyekben nincs szó a kérdőívek tartalmának egyeztetéséről, vagy annak megvitatásáról, hogy névvel-címmel kérik vissza a kitöltött konzultációs íveket.

Ezt fölismerve sok lakos felháborodott, egy bajai kommentelő például ezt írta: „Ezek a levelek a címlista kikéréséről szólnak, nem a konzultáció jogszerűségéről. A mai napig nem válaszolt Polgármester asszony arra a kérdésemre, hogy név nélkül leadhatom-e a kérdésekre adandó válaszaimat…”

Mindezek miatt helyi fideszes képviselők arra szólították fel a momentumos polgármestert, tisztázza magát. Hiába.

Cél lehet az önkormányzati ingatlanok eladása

Mindazonáltal a konzultáció tartalmával kapcsolatban is érdemes vizsgálódni. A kérdőív kérdései-válaszai között például ez is szerepelt: „Nagyon sok a városi tulajdonban lévő, kihasználatlan, rossz állapotú belvárosi ingatlan. Mi legyen a sorsuk? A: Adjuk el őket nyílt pályáztatás útján. B: őrizzük meg őket, arra várva, hátha lesz forrás a felújításukra.”

Persze fölmerül, mire jogosítja fel a döntnököket az, hogy milyen válaszok kerültek többségbe vagyongazdálkodás kapcsán. A szintén a Mandiner birtokába került konzultáció-kiértékelésben az áll, hogy a kiküldött íveknek mindössze 6 százalékát küldték vissza. Ez érthető is: ki meri visszaküldeni – névvel, címmel – az íveket akkor, ha nem konvergál a véleménye a városvezetésével? Nyilván kevesen szeretik, ha „politikai profilozásnak” veti alá őket.

Nem csoda, hogy a 28589 kiküldött ívet csak 1740-en töltötték ki érvényesen.

Az idézett kérdésre a szóban forgó ingatlanok elidegenítését 1216-an kívánták.

Mindezzel alapvetően függ össze, hogy amint megtudtuk: egy közeli időpontra szóló testületi előterjesztés szerint a polgármester a konzultációra hivatkozva két nevezetes, nagy értékű ingatlant máris vissza akar tenni az eladásra kijelölt belvárosi önkormányzati ingatlanok egyébként is hosszú listájára. A Helyőrségi Klub és egy Táncsics Mihály utcai műemléképület eredetileg is ott szerepelt, de mivel különösen rossz volt a közfogadtatása ezek eladási szándékának, a júliusi ülésen a képviselőtestület döntése alapján ezeket lehúzták a listáról. Most úgy tűnik, csak időlegesen.

Egy csónakban Bajnai és Nyirati

Nyilván csupán érdekes kapcsolódás, hogy az ingatlanértékesítések világában jártas

Bajnai Gordon Baján nevelkedett, középiskoláját is a városban járta ki.

Ráadásul Nyirati Klára és Bajnai Gordon közeli barátok, amiről több közös fénykép és Facebook-poszt tanúskodik. Bajnai ilyen bajai együtt mutatkozásokkal és nyilatkozatokkal segítette 2019-ben Nyirati Klára helyhatósági kampányát is. Például együtt jelentkeztek be egy dunai kishajóból, egymást dicsérve.

Mint tudjuk, Bajnai bizonyosan részt vett a budapesti Városháza eladásával kapcsolazos egyeztetésen, mint valamiféle közvetítő, kijáró, tájékozódást segítő befolyásos személy, akinek ráadásul a kiszivárgott hangfelvételek főszereplője, Gansperger Gyula – Bajnai megfogalmazása szerint – „harcostársa”.

A Mandinernek egy neve elhallgatását kérő baloldali helyi képviselő elmondta, a képviselők csak tájékoztatást kaptak az ingatlan-eladási szándékról is szóló konzultációról. Hozzátette: ő személy szerint nem érzékel olyan forráshiányt, amely miatt minden áron meg kellene lépni az ingatlaneladásokat. Hivatkozott többek között arra az 570 milliós, járványterhekkel összefüggő kormányzati kompenzációra, amit Baja kapott a közelmúltban, illetve egy nagy arányú részvény-értékesítésre. Ilyesfajta többletbevételek miatt szerinte nincs elegendő indok az önkormányzati ingatlanok nagyfokú gyérítésére.

Nyitókép: Kiss László (Momentum) bajai előválasztási győztes, Nyirati Klára polgármester és Bajnai Gordon üzletember-politikus. Forrás: Nyirati Klára hivatalos Facebook-oldala

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kurva anyjukat!
Nálunk is volt egy KISZ megyei vezetőből csinált polgármester, amelyik csak a lopással volt elfoglalva.
Aztán most fideszes van, az ugyanúgy vagy még jobban lop.

Rohadékok!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés