Összeomlott a Szent György-hegy elhagyott kápolnája

2021. november 28. 9:04
Ify Lajos atya Emmaus kápolnája megadta magát, és nem sikerült megmenteni a Szent György-hegyi remete zarándokhelyét.

A remetelakot és a kápolnát az 1950-es évek elején építette Ify Lajos, aki nem akart együttműködni az állami hatóságokkal, ezért a remeteéletet választotta és a világtól elvonultan élt a Szent György-.hegyen. Ify Lajos egykori fonyódi plébános saját kezűleg építtette fel a kis lakot és kápolnát családja birtokán, ahol vendégeket és zarándokokat fogadott valamint szentmiséket tartott. Ify Lajos 1967. szeptember 19-én hunyt el, halálát követően az épületegyüttes pusztulásnak indult.

A kis kegyhely megmentésére 2016-ban indult közösségi szerveződés, de a kezdeményezés sikertelen volt, hisz szombaton összedölt az Emmaus-kápolna. 

„A mai napon összeomlott a szentgyörgy-hegyi Emmaus kápolna. A szomorú hír felhívja a figyelmet a templomaink, egyházi emlékeink tragikus állapotára. Nem kell messze menni. Kisörspusztán is elkélne a segítség. De Salföldön is versenyt futunk az idővel, a tetőt talán az utolsó pillanatban mentjük meg a beomlástól. Sürgető lenne az összefogás” – áll a Hello Salföld posztjában, mely hírt adott a szomorú eseményről, és ahol hasonló omladozó templom megmentésén fáradoznak. 

Fotó:Facebook

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez nem változtat a tényen, hogy ITT hagyták tönkremenni a kápolnát.
Ne relativizáljunk, ha kérhetem.

Mi mindenre ad az állam támogatást?
Nehogy már. Meddig kellett volna eljutniuk?

Válaszok:
Sulammit | 2021. november 28. 17:06

Ennyire tájékozatlan vagy?

Pest megye északi részén 213 millió forintos kormányzati támogatásból 12 településen 16 templom újulhat meg – közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Szobon.
Soltész Miklós elmondta, hogy a kormány által még húsvét előtt, a nagyhéten elfogadott templomfelújítási program keretében a 26 milliárd forintos keretből a határon belül 1400 templom, a határon kívül pedig 400 templom rekonstrukciójára juthat támogatás.
Hozzátette, hogy Pest megye északi részén a támogatásból 8 katolikus, 5 református és 2 evangélikus templom, valamint 1 zsidó felekezeti imaház újulhat meg a következő években. A felújítás fontossága mellett hangsúlyozta azt is, hogy ezekből az összegekből helyi vállalkozások jutnak munkához.
Az államtitkár beszélt arról, hogy Pest megye 4-es számú országgyűlési egyéni választókerületében Bernecebaráti, Kóspallag, Rád, Vác, Szob, Vámosmikola, Kismaros, Kosd, Nagymaros, Perőcsény, Verőce és Csővár templomai újulhatnak meg a kormányzati támogatásból.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője elmondta, hogy a 16 nyertes pályázó mögött élő közösségek vannak, ezeken a helyeken a közösségi élet színtere a templom, illetve az imaház.

https://kismarosikikialto.hu/1..

Soltész Miklós a nagybörzsönyi Szent Miklós-templom kormányzati támogatással megvalósuló felújításának bejelentésén tartott sajtótájékoztatón elmondta: a kormány ismét felhívást tesz közzé a nemzetiségi közösségek hitéletét erősítő út menti keresztek állítására, felújítására.
Az elmúlt években a nemzetiségi önkormányzatok 123 millió forintból 110 út menti keresztet állítottak vagy újítottak fel. A friss támogatási felhívás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján érhető el, kétszázezer és hárommillió forint közötti összegre lehet pályázni – ismertette az államtitkár.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője bejelentette, hogy a kormány további 25 millió forinttal járul hozzá a nagybörzsönyi Szent Miklós-templom felújításához az eddig nyújtott 4, illetve 11 millió forintos támogatáson túl.
Hozzátette: Európa nyugati felében lerombolják a templomokat, illetve mecsetet építenek a helyükre, "mi azonban abban hiszünk itt Magyarországon, hogy Európa csak a keresztény kultúrája megőrzésével tudja az európai életmódot, életformát megőrizni."

infostart.hu/belfold/2021/01/28/retvari-bence-nyugaton-leromboljak-a-templomokat-mecsetet-epitenek-a-helyukre

Ne másra mutogass! Te miért nem adtál rá pénz?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában