Négy ember meghalt, négy pedig megsérült amikor taposóakna robbant egy fegyvergyárban, Romániában

2021. november 18. 18:09
NATO-beszállítói minősítéssel rendelkezik amúgy a szóban forgó fegyvergyár.

Négy ember meghalt, négy pedig megsebesült Romániában csütörtökön egy fegyvergyári robbanás következtében. A baleset az ország déli részén, az Olt folyó partján található Babeniben történt. A Valcea megyei katasztrófavédelem szóvivője szerint a detonáció akkor következett be,

amikor egy régi taposóaknát próbáltak hatástalanítani.

A robbanás nyomán nem keletkezett tűz, a sérültek közül kettőt eszméletlen állapotban szállítottak kórházba.

A román védelmi minisztériummal szerződéses viszonyban álló, NATO-beszállítói minősítéssel is rendelkező, lőszergyártásra, valamint fegyverek és lövedékek hatástalanítására szakosodott babeni-i fegyvergyárban nem először történt ilyen baleset. Két és fél éve egy 22 éves alkalmazott vesztette életét, amikor megpróbált szétszerelni egy tüzérségi lövedéket.

(MTI)

Nyitókép: Northfoto

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek azért is álltak át, mert tetszett nekik a szovjet módszer:

Georgíj K. Zsukov, a Szovjetunió marsallja magyaráz:
„Kétfajta taposó akna van. Az egyik a személynek van szánva, könnyű súlyra robban, a másik a katonai járműnek van szánva, nagyobb nyomásra detonál.

Amikor mi aknamezőhöz érkezünk, a gyalogságunk úgy nyomul tovább, mintha az aknamező nem volna ott. A veszteségeket, amit katonákban elszenvedünk, úgy vesszük, mintha azokat golyószórókkal és tüzérséggel okozták volna a németek, amikor úgy döntöttek, hogy erős csapatokkal védenék azt a frontszakaszt az aknamező kiépítése helyett.

A támadó gyalogság nem robbantja fel a katonai járművekre méretezett aknákat, így miután az aknamező túloldalára jutottak, hídfőállást foglalnak, miután a tűzszerészek elkezdik az aknák kiásását egy jármű szélességben, amin keresztül aztán a járművek is előre mehetnek.”

Ezt a kijelentést Dwight D. Eisenhower amerikai tábornok, későbbi elnök, jegyezte fel a Crusade in Europe (Keresztes háború Európában) című 1948-ban megjelent könyvében (467-68.old.) Majd hozzáfűzte:
„Élénken elképzelem, mi történne, ha bármely amerikai vagy brit parancsnok ezt a taktikát követné. Még élénkebben el tudom képzelni, mit szólnának az embereink bármelyik hadosztályunknál ebben a kérdésben, ha csak megpróbálnánk ezt a gyakorlatot a taktikai doktrínánk részévé tenni.

Az amerikaiak a háború árát emberi életekben mérik, az oroszok viszont az országra nehezedő általános teherben.”

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés