Az összetartozás élménye nem azonos a párthűséggel

2021. november 5. 21:52

Ungváry Zsolt
Mindenki magából indul ki; ki mint él, úgy ítél.

„Mindenki magából indul ki; ki mint él, úgy ítél. És még sok hasonló mondás van arra, hogy saját világunkból, buborékunkból nehezen tudunk kitörni, és másokról is hajlamosak vagyunk feltételezni, hogy úgy gondolkodnak, mint mi. Ennek legdurvább elfajulása, ha valaki azt vélelmezi, miszerint nem is lehet másképpen gondolkodni. Ez vezet el ahhoz a szellemi terrorhoz, amit – nevükhöz méltatlanul – a liberálisok világszerte képviselnek. 

Különösen feltűnő, ha olyasmiről mondanak véleményt, amiről történetesen személyes tapasztalatunk van. A Békemenet – meg úgy általában a kormánypártiság – kapcsán nem győzik bizonygatni, hogy itt csupa megfizetett, megvezetett, ostoba emberről van szó, aki azt sem tudja, hol van, csak a pénzt marja fel. Ezek szerint az ő világukban előfordul, hogy valaki ellenszolgáltatásért vesz részt egy nemzeti ünnep megemlékezésén vagy egy politikai nagygyűlésen? Kedvencem a »buszoztatás«, ami belvárosi ablakok mögötti füstös szobákból úgy fest, hogy a helyi fideszes kiskirály (?) megfenyegeti népét, majd összetereli őket (miután valamennyiüket jó korán felébresztette a munkaszüneti nap édes álmából), bezsuppolja a buszba, és a végcél közlése nélkül, állami pénzen elviszi a Műegyetem rakpartra.

Ott már fegyveres őrök várják az érkezőket, táblákat nyomnak a kezükbe, és eligazítják a szerencsétlen falusiakat, mikor merre forduljanak, ha eltévednek a Szabadság híd–Kálvin tér–Astoria Bermuda-háromszögben.

Én sosem vettem részt »buszoztatásban«, mert igyekeztem a közlekedést egyénileg megoldani, így október 23-án is saját gépjárművemmel, a mintegy ezer forintos üzemanyagköltséget is állva, családommal mentem be Érdről a fővárosba. Akik messzebb laknak, azoknak viszont érdemes összebeszélni; így van ez osztálykirándulásnál, zarándoklatnál, nyugdíjas városnézésnél: az utazni vágyók összedobják a buszbérlést, és így együtt, olcsóbban, a vonatozásnál kényelmesebben tudják megoldani a dolgot. Ha pedig akad valaki, aki helyettük kifizeti, annak örülnek. Nem tudom (tényleg nem tudom), a Fidesz helyi szervezetei szponzoráltak-e ilyen utakat, de ha megtették, nagyon is helyénvaló. Az állam anyagi támogatást biztosít a pártoknak, többek között éppen azért, hogy híveiket segítsék, informálják, ha egy számukra fontos rendezvényen részt akarnak venni, ahhoz hozzájáruljanak. Így az állami támogatás is oda jut, ahová leginkább szánták: a választópolgárhoz.”

Fotó: MTI/Hír TV

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés