A 2006-os tüntetéseket bemutató vándorkiállítás indult útjára

2021. szeptember 18. 20:09
Ifj. Lomnici Zoltán szerint emlékezni jöttek a jogsértettekre, akiket akkor nem védett meg sem az ENSZ, sem az Európai Unió.

A Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök által elmondott Őszödi beszéd elhangzása után 2006-ban kirobbant tüntetések eseményeit,

a rendőrterrort bemutató országjáró vándorkiállítás indult útjára Vérbe fojtott köztársaság címmel

a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezésében a Nemzeti Jogvédő szolgálat (NJSZ) kezdeményezésére szombaton Budapesten.

Cél az emlékeztetés

Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője hangsúlyozta: azért jött létre a kiállítás, hogy emlékeztessék az embereket a 2006-ban történtekre, a békés tüntetések leverésére,

azokra a napokra amelyek a magyar történelem legsötétebb napjai közé tartoznak.

Elmondása szerint emlékezni jöttek a jogsértettekre, akiket akkor nem védett meg sem az ENSZ, sem az Európai Unió, sem a sajtó akkori fősodra. Úgy vélekedett, hogy

a baloldal a mai napig igazodik az Őszödi beszéd téziseihez, amelynek pilléreit beépítik a kampányukba és a kommunikációjukba.

A szóvivő történelmi párhuzamot vont a 2006-ban történtek és az 1919-ben puccsszerűen létrejött Tanácsköztársaság között. Ez pedig azt mutatja, hogy

a baloldali agresszió nem tud megújulni, és újra ugyanazokat az eszközöket alkalmazza.

Az akkori miniszterelnök a magyar közélet legérzékenyebb pontjait stimulálja, gyötri folyamatos jelenlétével. Erre kívánják emlékeztetni a magyar embereket – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

„Hazudtunk reggel, éjjel meg este”

A vándorkiállítás, amelyet egy kamion rakterében rendeztek be országjáró körútja során több mint 20 településen lesz látható október 23-ig. A kamionon a kiállítás címe mellett az őszödi beszédből vett idézet szerepel: „Hazudtunk reggel, éjjel meg este”, illetve a „Ne hagyjuk, hogy újra megtörténjen!” felirat.

A tárlat kiállítási tárgyai között gumilövedék, illetve könnygázgránát kilövésére alkalmas karabély, akkori rohamrendőr egyenruha látható, továbbá öt televíziós képernyőn vetítik a 2006-os tüntetések felvételeit, a résztvevőkkel készített interjúkat. Eközben a hangszórókból az Őszödi beszéd szól.

(MTI)

Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában