Az amerikai igazságügyi minisztérium pert indított a texasi abortusztörvénnyel szemben

2021. szeptember 10. 8:28
Az amerikai szövetségi igazságügyi miniszter szerint a minisztériumnak kötelessége megvédeni az Egyesült Államok alkotmányát, fenntartva a jogállamiságot.

Az amerikai igazságügyi minisztérium csütörtökön pert indított Texas ellen a tagállam abortusztörvénye miatt – jelentette be Merrick Garland amerikai szövetségi igazságügyi miniszter. „A törvényi szabályozás kézenfekvő és egyértelmű célja megakadályozni a nőket abban, hogy gyakorolhassák alkotmányos jogaikat. A törvény nyilvánvalóan alkotmányellenes” – szögezte le Garland.

A keresetet a texasi szövetségi bíróságon nyújtották be, azzal a kérelemmel, hogy az illetékes bíró nyilvánítsa semmisnek a törvényt, „meggátolva végrehajtását és megvédve a Texas által megsértett jogokat”. 

A jogszabály a terhesség hatodik hetétől megtiltja az abortuszt

A szeptember elsejével hatályba lépett jogszabály Texas államban a terhesség hatodik hetétől – azaz amikor először kimutatható a magzati szívverés – megtiltja az abortuszt.

Még a nemi erőszak vagy a vérfertőzés sem képez kivételt a szabályozás alól,

leszámítva azt, ha az anya egészsége – nagyon szűken meghatározott esetekben – veszélybe kerül. Az abortuszjogi szervezetek szerint az államban elvégzett abortuszok 85-90 százaléka a terhesség hatodik hete után történik, vagyis a törvény nagy valószínűséggel sok klinikát kényszerítene bezárásra. 

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés