Akár nulla százalékra is csökkenthető lesz a személyi jövedelemadó!

2021. augusztus 11. 8:07
Mivel a bérekben jelentős emelkedés történt, így az állam összességében így is több adóhoz jut.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy mindenki megfelelő megélhetést találjon idehaza,

az ember pedig annyira értékes, hogy  egyáltalán nem kellene adóztatni azért, mert dolgozik,

így a személyi jövedelemadó akár nulla százalékos is lehetne – olvasható a Magyar Nemzet szerdai lapszámában. Domokos László a lapban kifejtette: nagyon fontos, hogy mindenki érdekelt legyen abban, hogy aki Magyarországon akar dolgozni, az ezt meg is tehesse. Ehhez az kell, hogy az állam mindenki számára megteremtse az esélyegyenlőséget a munkához jutáshoz, a hazai munkavállaláshoz.

A munkabér után fizetendő terhekről szólva elmondta: annak egyik része  a jövedelemadó, amelyet sokszor büntetésként érzékelnek az adófizetők. A másik része a társadalombiztosításhoz befolyó közterhek köre, ez adja a fedezetet a nyugdíjhoz, a szolidaritás költségeihez, betegség esetén a gyógyításhoz, illetve a segélyekhez. Utóbbi járulék azonban nem teher, hanem megelőlegezett kiadás a személyes biztonság érdekében.    

A négygyerekes anyám és a fiatalok már nem adóznak, a többi adó is csökken

Domokos László szerint az adókat, amennyire csak lehet, vissza kell venni. Hozzáfűzte, hogy a kormányzat ezt a folyamatot már meg is kezdte. Emlékeztetett, hogy 2019. január 1-jétől a munkaviszonyban álló nyugdíjasok, 2020. július elseje óta pedig foglalkoztatási formától függetlenül minden munkát végző nyugdíjas mentesül a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék megfizetési kötelezettségétől. 2020 januárjától a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kaptak szja-mentességet, legutóbb pedig arról született döntés, hogy a 25 év alatti fiataloknak 2022. január elsejétől a nemzetgazdasági átlagkereset mértékéig nem kell szja-t fizetniük. A kormány és a vállalkozók közötti, több évre szóló bérmegállapodás alapján a cégek által fizetett járulék csökkentése is elindult – idézte fel az ÁSZ elnöke. Ennek jelenleg az utolsó événél tartunk:

2017-ben 27 százalék volt a  szociális hozzájárulási adó mértéke, az elvonás jelenleg 15,5 százalék.    

Hozzáfűzte, hogy a költségvetés a céges elvonási kulcsok csökkentésével sem jutott kevesebb pénzhez, mivel a bérekben jelentős emelkedés történt, így az állam több személyi jövedelemadóhoz és többletjárulékhoz jutott. Ezzel együtt pedig a korábbi mintegy 25 százalékos feketegazdaság Európa egyik legalacsonyabb sávjába húzódott le, hat-hét százalékra. „A magyar gazdaságpolitika kulcskérdése, sőt sikerének titka a foglalkoztatáspolitika sikere, amely mögött egy olyan ösztönző, állami akadályokat lebontó folyamatot kell látni, amely egyrészről priorizálja, hogy mindenki dolgozzon, másrészről pedig lehetőséget is ad erre” – jelentette ki az ÁSZ elnöke.

(MTI)

Fotó: MTI

Összesen 164 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az lassú lesz, de persze, ez minden mögött ott van. Csak az marad ki, h. NEM a Fidesz kormányok alatt lett felhalmozva.

Az udvarihoz képest a targoncás szakma. Tanulás nélkül NEM megy. A kétkezi, szaktudást nem, csak jóindulatot igénylő munkát MINDENHOL rosszul fizetik.

Igen, tulajdonképpen rosszul fogtam meg az általad felvezetett problémát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés