Újabb botrányba keveredett a Magyarországot térdeltetni akaró Mark Rutte kormánya

2021. július 27. 19:31
A holland miniszterelnök nem tájékoztatta teljeskörűen a parlamentet Oroszországgal folytatott tárgyalásairól.

Mark Rutte miniszterelnök nem teljes körűen tájékoztatta a parlamentet magas rangú holland tisztviselők Oroszországgal folytatott tárgyalásairól. Rutte arra hivatkozott, hogy ezek a beszélgetések csupán „szabad véleménycserét” jelentettek, de ennek ellentmond, hogy a megbeszélések ellentmondásos témákat érintettek, és a végén megállapodások is születtek – írták a Follow the Money és a The Investigative Desk című oknyomozó portálok.

Hollandia hivatalosan megszakította kapcsolatait Oroszországgal, miután az 2014-ben lelőtték az MH17-es járatot, három évvel később azonban ismét felvették a kapcsolatot Moszkvával. A tárgyalásokat a Gazdasági és Külügyminisztérium vezető tisztségviselői folytatták orosz kollégáikkal. A Tweede Kamer – a holland parlament alsóháza –  csupán azután értesült erről, hogy a két oknyomozó szervezet erről az év elején beszámolt.

Nincs itt semmi látnivaló

Mark Rutte miniszterelnök akkor azt mondta, hogy a megbeszéléseken nincs semmi titokzatos vagy rejtegetni való nem történt, és az ezt bemutató dokumentumokat be is fogja mutatni.

Rutte szerint „a tisztviselők csak beszélgettek Oroszországgal különböző energiaprojektekről, és a tisztviselőknek nem volt szabad megállapodásokat kötniük”. 

Ezt követően a Follow the Mone (Kövesd a Pénzt) és az Ivestigative Desk (Nyomozó Iroda) kikérte a dokumentumokat az illetékes minisztériumtól az Oroszországgal folytatott tárgyalásokról, hivatkozva a kormányzati tájékoztatásról és nyilvános hozzáférésről szóló törvényre.

Az oknyomozók szerint ezek a dokumentumok azt mutatják, hogy Rutte lényeges információkat tartott vissza az Alsóház elől. 

Így például arról, hogy a tisztviselők megvitatták az ellentmondásos Északi Áramlat 2 vezeték sorsát, amelynek célja, hogy a jövőben az orosz gáz Északnyugat-Európába jusson, valamint tárgyaltak az Oroszország elleni uniós szankciók jövőjéről is.

Az oknyomozók szerint az energia területén orosz kollégáikkal meg is állapodtak a résztvevők. A naplók, e-mailek és emlékeztetők pedig azt mutatják, hogy Hollandia kérésére valójában megállapodások is születtek, melyeket nem közölték a Tweede Kamerrel.

Az ellenzéki pártok, így a GroenLinks, a PvdA és az SP dühödten reagáltak a nyomozás eredményére, és szerdár parlamenti vitát kezdeményeznek, amelyre a nyári szünet után kerülhet sor – közölték a NU.nl. portállal. A képviselők teljes körű betekintést szeretnének kapni az Oroszországga folytatott találkozókba és megállapodásokba. Azt is tudni akarják, hogy Rutte szándékosan tartotta-e vissza vonatkozó információkat az Alsóháztól.  A NU.nl szerint a VVD, a CDA, a D66 és a ChristenUnie koalíciós pártok nem tudtak válaszolni a felmerült kérdésekre, mert az érintett parlamenti képviselők szabadságon vannak.

Fotó: PHIL NIJHUIS / ANP MAG / ANP via AFP

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagy sumák ez a Rutte! A saját disznóságairól úgy tereli el a figyelmet, hogy Magyarországot, a magyar népet akarja maga elé térdepeltetni.

Ma éppen úgy kívülről akarják megszabni azt, hogyan gondolkodjunk, mint a rendszerváltás után. Alakul már a rendőrállam is a román igazságszolgáltatás elől kimentett Kövesi által vezetett Európai Ügyészség által. Akik majd szabadon emelhetnek vádat az egyes államok ügyészségeinek feje felett. Koncepciós perek, mondvacsinált ürüggyel - látod bácsika, úgy tűnik, megint eljön az elvtársak ideje.

Igen, a Gyurcsány kormány volt

Nem bontotta ki az igazság minden részletét? Ez olyan szárnyaskapus megközelítés.

Ez a botrány?
Már hogy lenne az.
Ruttét oly mértékben lefoglalja, leköti az Orbán-autokrácia elleni küzdelem, hogy ennek hevében megfeledkezett az oroszokról...
Lehet-e ezen csodálkozni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés