Húszéves férfi gázolt halálra teherautójával egy muszlim családot

2021. június 8. 16:04
Egy muszlim család négy tagját ölték meg, egy ötödiket pedig súlyosan megsebesítettek egy „előre megtervezett” járműtámadásban vasárnap – közölte a kanadai rendőrség.

A támadás London városában, Ontario tartományban történt. A család egyetlen túlélője, egy kilencéves fiú súlyos sérülésekkel van kórházban. A gyilkosságot egy 20 éves kanadai férfi követte el teherautójával. Ez a támadás a legsúlyosabb a kanadai muzulmánok ellen azótra, hogy 2017-ben hat embert gyilkoltak meg egy québeci mecsetben.

„Úgy gondoljuk, hogy ezeket az áldozatokat azért célozták meg, mert muszlimok voltak” – mondta Paul Waight főnyomozó hétfői sajtótájékoztatóján. A rendőrség mérlegeli az esetleges terrorista kapcsolatokat  – mondta, hozzátéve, hogy úgy vélik, gyűlölet-bűncselekmény történt. 

Egy 74 és egy 44 éves nő, egy 46 éves férfi és egy 15 éves lány haltak meg, a család legkisebb tagja, egy kilenc éves fiú súylos állapotban van kórházban

– közölte a rendőrség.Az állítólagos támadó Nathanial Veltman 20 éves, és az Ontario állam beli Londonban él. Az elkövetőt egy, a bűncselekmény helyszínétől körülbelül 6 km-re lévő bevásárlóközpontban ellenállás nélkül letartóztatták.

„Egyelőre nem tudni, hogy a gyanúsított kapcsolatban áll-e valamilyen gyűlöletcsoporttal” – mondta  el a főnyomozó. „Nincs ismert korábbi kapcsolat a gyanúsított és az áldozatok között. A gyanúsított mellényt viselt, amely látszólag olyan volt, mint egy testpáncél. Veltman nem volt korábban elítélve.”

A tisztviselők hozzátették, hogy jó időjárás és jó láthatósági viszonyok voltak, amikor vasárnap egy fekete teherautót  helyi idő szerint 20 óra 40 perc körül látták, amint felhajt a járdára a Hyde Park úton.

Az egyik tanú azt mondta a CTV News-nak, hogy el kell takarnia kislánya szemét a borzalmas látvány elől. Egy másik tanú elmondta a CTV-nek, hogy a helyszín színtiszta káosz volt.

„Mindenhol emberek voltak, akik szanaszét futottak” – mondta Paige Martin. „Az emberek próbálták irányítani a mentőautókat, hogy hová menjenek. Hadonásztak, sikítoztak és integettek”

London legnagyobb kisebbsége az araboké

A 2016-os népszámlálás is megmutatta, hogy a Torontótól délnyugatra mintegy 200 km-re fekvő London városa az utóbbi években egyre színesebbé válik. Minden ötödik ember Kanadán kívül született és az arabok jelentik a térség legnagyobb kisebbségi csoportját, míg a dél-ázsiaiak a második helyen állnak.

 

„Kimondhatatlan gyűlölet”

Az ontarioi miniszterelnök, Doug Ford is tisztelgett k az áldozatok előtt, és tweetben közölte, hogy „a gyűlöletnek és az iszlámfóbiának NINCS helye Ontarióban” Hasonlóan vélekedett Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, akit szintén elborzasztott a hír. 

„Ez egy tömeggyilkosság volt, amelyet muszlimok, londoniak ellen követtek el, és kimondhatatlan gyűlöletben gyökerezett” – mondta Ed Holder a város polgármestere. Nyilatkozatában elmondta, hogy „minden londoni nevében beszélek akkor, amikor azt mondom, hogy a szívünk megtört. Gyászoljuk a családot, amelynek három generációja húnyt el.” A Kanadai Muszlimok Nemzeti Tanácsa (NCCM) közleménye szerint terrorizmus vádjával kell szembenéznie a támadónak.

Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem meg degenerált ateista volt, mint te. LIBSIBŰNÖZÉS!!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés