A holland melegjogi szervezetek elítélik a holland kormányt

2021. május 31. 13:34
A kormány visszalépett a reorientációs terápiák betiltásától.

A COC Netherlands nevű melegjogi szervezet, más szervezetekkel együtt, elmarasztalta a holland ügyvivő kormányt, amiért az múlt pénteken visszalépett a homoszexuálisok „átnevelését” célzó, úgynevezett reorientációs vagy reparatív terápiák tilalmának elrendelésétől – írta hétfőn a NlTimes holland hírportál. Astrid Oosenbrug, a COC Netherlands vezetője szerint az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális, queer) közösségek nagyon régóta várják az ilyen irányú gyakorlatok betiltását, a kormánynak minél előbb cselekednie kellene e téren.

„Hamis állítás, hogy a homoszexuális irányultságú embereket meg lehet gyógyítani.

Semmi szükség nincs erre, jól vannak, ahogy vannak” – jelentette ki Oosenbrug a sajtónak.    

Filozófiai tanácsadás?

Pénteken Hollandia ügyvivő kormánya a parlament alsóházának többségi akarta ellenére úgy döntött, hogy nem rendeli el a reorientációs terápiák tilalmát, ehelyett egy magatartási kódex kidolgozására kérte fel a szekuláris elveket valló holland Humanista Ligát. A magatartási kódex célja, hogy az egyházak számára iránymutatást fogalmazzon meg arról, hogyan viszonyuljanak a LMBTQ közösségek tagjaihoz. A kormány arra is hivatkozott, hogy nehéz meghatározni, milyen gyakorlat minősül reorientációs terápiának, mivel az ilyen módszereket gyakran zárt vallási közösségekben alkalmazzák, és több esetben „filozófiai tanácsadásnak” minősítik ezeket.    

A 66-os Demokraták nevű balliberális parlamenti párt képviselője, Vera Bergkamp által megrendelt felmérés szerint szinte mindenki, aki reparatív terápián esik át, depresszióval, étkezési zavarokkal, öngyilkossági gondolatokkal küzd. „Az ilyenfajta terápiák károsak és hatástalanok,

a kormánynak meg kell védenie a fiatalokat és a gyermekeket az effajta módszerektől”

– írta egy korábbi Facebook-bejegyzésében a képviselő. A felmérés szerint Hollandiában körülbelül 15 szervezet és magánszemély folytat reorientációs terápiát, ezek többsége pünkösdista, baptista és evangélikus gyülekezetekben zajlik.

(MTI)

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

„Hamis állítás, hogy a homoszexuális irányultságú embereket meg lehet gyógyítani." - Sztalin úgy gondolta, hogy Szibéria megfelel erre a célra. "Megértem, hogy Sztalin nem csípte a homoszexuálisokat, de mi baja volt az eszperantistákkal?" (Szolzsenyicin)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés