Az EU mint az LMBTIQ-személyek szabadságát biztosító övezet

2021. május 17. 10:39

Helena Dalli
Telex
Ma van a homofóbia, a transzfóbia, a bifóbia és az interfóbia elleni világnap.

„Az Egészségügyi Világszervezet 31 évvel ezelőtt nyilvánította ki, hogy a homoszexualitást nem sorolja a mentális zavarok közé. Erről a történelmi mérföldkőről az elmúlt 17 évben azzal a céllal emlékeztek meg, hogy felhívják a figyelmet az LMBTIQ-személyek nehéz helyzetére, és minden tekintetben törekedjenek az egyenlőség előmozdítására. Az elmúlt évtizedekben elért eredmények ellenére az LMBTIQ-személyek egyenlősége továbbra is csak illúzió, amint azt az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége LMBTI-felmérésének eredményei és az ILGA-Europe (a Nemzetközi Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű és Interszexuális Szövetség) szivárványtérképe is mutatja.

További aggodalomra ad okot az a tény, hogy egyes uniós országokban egyre inkább teret nyernek a regresszív gyakorlatok – például az úgynevezett »LMBT-mentes övezetek« és a transznemű személyek jogainak korlátozása –, amelyek az LMBTIQ-személyek puszta létezését is megnehezítik. Bár az európaiak egyre nagyobb hányada támogatja az LMBTIQ-személyek egyenlőségét, a szomorú igazság az, hogy Európában nincs számukra biztonságos hely. Zaklatás az iskolaudvaron, munkahelyi megkülönböztetés, a világhálón megjelenő gyűlölet, utcai erőszak... A helyzet továbbra is rendkívül aggasztó, különösen azok esetében, akikről könnyebben megállapítható, hogy az LMBTIQ-csoporthoz tartoznak.

Március 6-án Belgiumban halálra késelték a 42 éves David Polfietet, miután egy melegeknek szóló társkereső alkalmazáson keresztül elcsalták egy találkozóra. Ez a brutális gyilkosság nem elszigetelt eset. Megmutatja, hogy hová vezet a homofóbia, ha nem foglalkozunk a kérdéssel. Ezen az eseten kívül számtalan gyilkosságot vagy gyilkossági kísérletet követtek el LMBTIQ-személyek ellen pusztán amiatt, mert azok, akik. A politikusoknak gyorsan kell cselekedniük, különösen mert emberéletek forognak veszélyben. Ezért fogadta el a Bizottság az LMBTIQ-személyek egyenlőségéről szóló, a 2020–2025 közötti időszakra vonatkozó stratégiáját, amelynek célja többek között a gyűlölet-bűncselekmények és a gyűlöletbeszéd felvétele az uniós dimenziójú bűncselekmények listájába.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor Izrael mostantól nem vehet részt az európai eseményekben, mert:
Moshe Maya rabbi az izraeli parlamentben leszögezte: a Halakha törvénye szerint a homoszexualitás büntetése: halál.
Forrás: Ze'ev Chafets: Real Torah Judaism, The Jerusalem Report, 1996. január 25, 18.old.

"A Halakha (a zsidó törvény) megszabja, hogy a leszbikust nem kell halállal büntetni, mint a férfi homoszexuálist, sőt még pappal is köthet házasságot. Viszont tettéért fegyelmi büntetés jár: megkorbácsolás."
Forrás: Maurice Lamm: The Jewish Way of Love and Marriage (A szerelem és a házasság zsidó módja), Harper, 1980, 67.old.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés