Ingyen Mészöly Miklós-köteteket oszt a diákoknak a Libri

2021. május 15. 20:02
Diákigazolvány felmutatásával kaphatják meg az író novelláskötetetét.

Idén száz éve született a huszadik század egyik legnagyobb magyar írója, Mészöly Miklós. Az évforduló alkalmából akciót hirdetett a Libri és a Jelenkor Kiadó: a könyvesboltokba betérő középiskolások, főiskolások, egyetemisták diákigazolványuk felmutatásával ingyen megkaphatják Mészöly Nem felelt meg neki című novelláskötetét – olvasható a Libri oldalán. Az ajánlat addig tart, amíg a 10 ezer kötet el nem fogy.

Mészöly Miklós Molnár Miklósként született Szekszárdon, majd a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát. 1944 őszén behívták frontszolgálatra, és Észak-Poroszországba vitték, ahonnan kalandos úton szökött vissza Magyarországra. Hazatérése után közellátási felügyelőként alkalmazták, majd lapszerkesztő, később szabadfoglalkozású író lett. 1949-ben házasodott össze Polcz Alaine-nel, akivel hullámvölgyekkel teli kapcsolatuk ellenére több mint ötven át voltak társak.

Legismertebb művei: Az atléta halála (1966), a Saulus (1968), a Film (1976) és a Családáradás (1995) című regények, valamint a Jelentés öt egérről (1967) című novelláskötet, de írt esszét, drámát, verset, mesét és publicisztikákat is.

Életművét végigkíséri az elbeszélői technika tökéletesítésének vágya, aminek nagyszerű példái a születésének 100. évfordulójára összeállított, Nem felelt meg neki címet viselő novelláskönyvben szereplő történetek is.

Győrffy Ákosnak a Mandineren megjelent Mészöly Miklós-megemlékezését ezen a linken olvashatják.

MTI Fotó: Hadusovszky Péter
 

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés