Az oroszokat nem csak cseh, hanem bolgár fegyverraktárak felrobbantásával is vádoják

2021. április 29. 15:11
Bulgária kiutasít egy orosz diplomatát a bolgár fegyvergyárakban 2011 és 2020 között elkövetett robbantások ügyében – jelentette be a bolgár külügyminisztérium csütörtökön.

Ekaterina Zaharieva bolgár miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter a nap folyamán bekérette Eleonora Mitrofanova szófiai orosz nagykövetet a külügyminisztériumba. Zaharieva közölte, hogy egy orosz diplomatát nemkívánatos személlyé nyilvánítottak, egyben pedig Oroszország teljes körű együttműködését követelte a robbanások, illetve Emilijan Gebrev bolgár fegyverkereskedő elleni merényletkíséret ügyében indított vizsgálatok lefolytatásában.    

A célpont: Emilian Gebrev fegyverkereskedő

Szijka Mileva, a bolgár főügyészség szóvivője szerdán közölte:

Bulgária hat orosz állampolgárt gyanúsít azzal, hogy közük lehetett azokhoz a robbanásokhoz, amelyek 2011 és 2020 között történtek

olyan fegyvergyárakban, ahol Emilijan Gebrev fegyverkereskedő Ukrajnának, illetve Georgiának szánt készleteit raktározták.    

Gebrevet és fiát, továbbá egy alkalmazottját 2015-ben szándékosan megmérgezték egy rendkívül mérgező rovarölő szerrel.

Gebrev túlélte a támadást, fia és alkalmazottja sorsáról nincsenek hírek. 2020. február végén a bolgár ügyészség megnevezte azt a három orosz állampolgárt, akit a vállalkozó 2015-ös megmérgezésével gyanúsítanak.    

Azért öltek az oroszok, mert a bulgárok Ukrajnának és Grúziának adtak el fegyvereket

A bolgár főügyészség szerint a nyomozás eredményei alapján az a megalapozott következtetés vonható le, hogy a robbanások összefüggnek három bolgár állampolgár megmérgezésének kísérletével és a csehországi Vrbetice hadianyagraktárában történt hasonló incidensekkel.    

Prága április 17-én azzal vádolta meg Moszkvát, hogy felelősség terheli a vrbeticei hadianyagraktárban 2014-ben történt robbanásokért,

és kiutasította az orosz nagykövetség 18 munkatársát, akiket hírszerzőknek minősített. Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes később leszögezte: Csehország elég bizonyítékkal rendelkezik arra nézve, hogy az orosz titkosszolgálatoknak szerepük volt a Vrbeticében 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban.

(MTI)

Fotó: Vrbetice-i robbantás, Police of the Czech Republic, Official Publication, EPA

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés