Megmaradnak az SZFE hallgatóinak eredményei

2021. április 28. 10:22
A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumok szerint az intézmény előző vezetése tömeges mulasztásokat és olykor törvénysértéseket követett el.

Nem törlődnek a Színház- és Fimművészeti Egyetem hallgatóinak jegyei és a korábbi tanulók eredményei – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap az egyetem vezetőségére hivatkozva közölte, mivel nem a hallgatók lelkén száradnak az adminisztrációs mulasztások, ezért őket nem éri hátrány, a korábban végzett hallgatók eredményei sem törlődnek.

A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumok szerint az intézmény előző vezetése tömeges mulasztásokat és olykor törvénysértéseket követett el. Kiderült, sem a hallgatók törzslapjait, sem a tanárok személyi anyagairól szóló nyilvántartást nem vezették. A lap értesülései szerint az iratok hiányos és nem előírásszerű nyilvántartása miatt

az SZFE-n korábban gyakorlatilag bárkinek kiállíthattak oklevelet,

egy hallgatónak akár többet is, több szakról.

„Nagy munkát igényel, hogy a kötelező előírásoknak megfelelve építsük újjá az adminisztrációs ügymenetünket, hiszen ezzel egy időben haladni kell a mostani feladatokkal, például a felvételi vizsgák lebonyolításával, a záróvizsgák szervezésével, illetve a félévek indításával” – nyilatkozta a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetősége.

Számos esetben nem, vagy csak papíralapon rögzítették azokat a tanórákat, melyekről a baloldali sajtó azt állította, hogy szabályszerűen, igazoltan tartották meg. Az SZFE sajtóosztálya a Magyar Nemzettel közölte, az intézmény előző vezetősége által okozott problémákkal nem tisztük elszámolni, ehelyett inkább orvosolják ezeket, legjobb tudásuk szerint, a hallgatók érdekében, a szabályokat betartva.

Az SZFE vezetése kiemelte azt is, hogy nem céljuk a volt hallgatók eredményeinek eltörlése vagy akár megkérdőjelezése.

„Nagy gondot fordítunk arra, hogy innentől kezdve lehetőség szerint hibák nélkül működjünk, a szabályok, rendeletek és törvények szigorú betartása mentén haladva” – közölték, hozzátéve, hogy nem jelzik a hibákat a volt hallgatóknak, mert nem ők tehetnek az adminisztráció hibás működéséről.

Gazdálkodási problémák

Az SZFE előző vezetése a vagyongazdálkodás területén is súlyos mulasztásokat követett el. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kimutatása szerint nem biztosították a közfeladat ellátását szolgáló nemzeti vagyon megőrzését és védelmét, az alkalmazott számlarend pedig nem volt összhangban a jogszabályi előírásokkal, továbbá 2019-ben az SZFE nem rendelkezett az önköltségszámítás rendjére vonatkozó szabályzattal.

Ez azt jelenti, hogy

az SZFE korábbi vezetése nem alakította ki a szabályszerű könyvvezetés és vagyongazdálkodás alapvető feltételeit.

Az egyetem a 2018-as és 2019-es éves költségvetési beszámolók elkészítéséhez nem állított össze leltárt, amely tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazza a mérlegben szereplő eszközöket és forrásokat. A leltárak hiányában a beszámolók nem nyújtottak megbízható és valós képet a vagyoni helyzetről és ennek változásáról – olvasható az ÁSZ jelentésében.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tisztára olyanok ezek, mint Bástya et.

Mér nem mingyár halál????

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés