Cári palotaként jelenik meg a keszthelyi kastély a Netflix új sorozatában

2021. április 27. 20:07
A sorozatot a napokban mutatták be.

A keszthelyi Festetics-kastély cári palotaként lett fő forgatási helyszíne a Netflix napokban bemutatott új, nagyköltségvetésű sorozatának. A fantasy szériáját szinte teljes egészében Magyarországon készített a streaming-szolgáltató – írja az Euronews.

A Trónok Harcával hasonlítják össze a sorozatot

A cikkből kiderül: röviddel az április 23-i bemutató után máris kritikai és közönségsikert aratott a széria, több esetben a Trónok harcához mérik – legalábbis a nemzetközi sajtó szerint. A sorozat neve egyébként Árnyék és csont (Shadow and Bone), a 19. századi Oroszország ihlette környezetben játszódik, természetfeletti erőkkel is rendelkező szereplői a sötétség ura ellen küzdenek.

A forgatókönyv alapját Leigh Bardugo regényei adták. A nyolc részből álló első évadot szinte teljes egészében Magyarországon forgatták, a felvételek 2019 őszétől 2020 tavaszáig mintegy fél éven át tartottak. Még a kezdetek kezdetén, 2019 novemberében dolgozott a mintegy százfős forgatócsoport Keszthelyen, ahol a Festetics-kastély és annak belső tere a filmbéli cár kis palotájaként jelenik meg,

digitálisan négy hagymakupolás toronnyal is kiegészítve.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója kedden azt mondta, hogy a forgatáskor még nem tudhatták milyen szerepet kap a kastély, de nekik is kellemes meglepetés volt, hogy ilyen látványos lett a szerepe.

Hozzátette, hogy a könyvtártól a tükörteremig a főépület számtalan terme, folyosója, lépcsőháza látható és felismerhető a szériában, valamint a főbejárat előtti udvar és a park is több jelenet helyszíne lett.

Hosszú évek óta nem kapott ilyen jelentőséget egy filmben a Festeticsek kastélya, ahol pedig évtizedek óta számtalan magyar és külföldi film készült. Utoljára a Kincsem forgatásakor került méltó hangsúly az épületre – olvasható a cikkben.

Bár még nincs megállapodás arról, hogy ha elkészül a második évad is, lesz-e benne szerepe a kastélynak, de Pálinkás bízik abban, hogy hogy más külföldi filmforgatási helyszínek esetéhez hasonlóan a sorozat révén megnövekedhet a látogatók érdeklődése, bízik benne, hogy sokakat vonz majd emiatt is a város.

Magyar színészek a kisebb szerepekben

Az Árnyék és csont főszereplői szinte alig ismert színészek, a széria alkotóinak ugyanis az volt az elképzelésük, hogy egy új világot teremtenek, amelyhez új arcokra volt szükség.

A kivételek közé tartozik Ben Barnes, a sötétséget irányító tábornok, aki egyebek közt a Narnia krónikáiban is főszerepet alakított, illetve az anyját játszó Zoe Wanamaker, akit többek között az első Harry Potter-filmből, valamint a Poirot-filmekből ismerhet a magyar közönség. A filmben kisebb szerepekben feltűnnek magyar színészek is: Bánfalvy Ágnest, Ubrankovics Júliát és Schmidt Sárát is megnézhetik az érdeklődők.

Joseph Trapanese zeneszerző egy interjúban azt is elárulta, hogy

a sorozat zenéjét teljes egészében Magyarországon rögzítették.

Az Árnyék és csont az utóbbi években az egyik legnagyobb költségvetéssel forgatott sorozat volt Magyarországon. A teljes költségvetés megközelítette a 15 milliárd forintot, ebből csaknem 12 milliárd volt a gyártó közvetlen magyarországi költése – zárul a cikk.

Nyitókép: MTI Fotó, Varga György

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés