Elhunyt Milva

2021. április 25. 13:32
Az énekesnő 81 éves volt.

Elhunyt Milva, aki a hatvanas-hetvenes években Olaszország egyik legnépszerűbb énekesnője volt. A 81 éves Maria Ilva Biolcati, akit hajszíne miatt La Rossa (Vörös) néven is emlegettek, pénteken halt meg Milánóban.

 „Milva volt az olasz slágerek egyik legjobb tolmácsolója. Sokszínű hangja nemzedékekben ébresztett mély érzelmeket” – méltatta Dario Franceschini olasz kulturális miniszter szombaton.

Kisvárosból a csillagokig

Egy kis olasz városkában, az Adriai-tenger partján fekvő Goróban született egy varrónő és egy halász gyermekeként. A család anyagi gondjai miatt korán el kellett kezdenie dolgozni. Bolognába költözött, ahol egy énekversenyen indult. Nyereményként énekelni és színészetet tanulhatott.

A hatvanas-hetvenes években rendkívül népszerű volt Olaszországban, de nagy külföldi rajongótábora is lett. Több mint 170 lemezt készített, mintegy 80 millió lemeze kelt el, de popszámokon kívül klasszikusokat is énekelt. Rendkívüli képessége volt, hogy egyetlen meghallgatás után bármilyen dalt el tudott énekelni bármilyen nyelven.

Több ország is elismerte a tehetségét

Színésznőként számos Brecht-darabban játszott, gyakran dolgozott együtt a milánói rendezővel, Giorgio Strehlerrel, akinek Koldusopera című elődásában is szerepelt.

2010-ben jelentette be, hogy befejezi pályafutását. Akkor egy tévéműsorban egészségi állapotára hivatkozott, ami megakadályozza a fellépésben. Milva számos rangos elismerést kapott: Olaszországban, Németországban és Franciaországban is kitüntették.

A milánói Piccolo Színház bejelentette, hogy kedden virrasztást tartanak emlékére. A színház Facebook-posztjában „zabolázatlan, érzékeny, szenvedélyes” művészként írt róla, aki „csupa szív és hang volt”.

(MTI)

 Kép forrása: Georges BENDRIHEM / AFP

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés