Greenpeace: a Dunában kikötő szemét nagy részéért a Coca-Cola a felelős

2021. április 23. 13:07
Jelentős mennyiségű műanyag hulladéktól szabadították meg a Szentendrei-sziget egy részét a Greenpeace Magyarország és a Maradjanak a FÁK a Rómain civil csoport önkéntesei április 17-én – jelent meg a Greenpeace közleményében pénteken.

„A Szentendrei Duna-ág melletti erdős területen felhalmozódott szemét számottevő része kiürült PET-palack volt, mely leginkább olyan jól ismert nagyvállalatoktól származik, mint a Coca-Cola, a PepsiCo és a Szentkirályi Magyarország Kft. A Greenpeace azt várja a műanyagszennyezésért felelős cégektől, hogy szakítsanak végre az egy használat után szemétté váló PET-palackokkal és

hazánkban is vezessék be az újratölthető italcsomagolásokat.

Csak így lehet megállítani a hazánkat is egyre inkább elszennyező műanyagáradatot” – áll a közleményben.

„Huszonhárom aktivista bevonásával, összesen 80 zsák hulladékot gyűjtöttünk össze a Szentendrei-szigetre szervezett szemétszedés alkalmával. 500 méteres partszakaszt tudtunk megtisztítani, a begyűjtött hulladék közel kétharmada, mintegy 2000 darab műanyag szemét volt, döntő többségben PET-palack.

A szétválogatott műanyagot újrafeldolgozó üzembe juttattuk el, de a Duna által évek alatt lerakott szemétből rengeteg maradt még a szigeten,

ezért arra buzdítunk másokat is, hogy ha arra járnak és tehetik, gyűjtsék a hulladékot. Mi biztosan folytatjuk a munkát“ – nyilatkozta Tóth-Kalló Éva, a Maradjanak a FÁK a Rómain civil csoport önkéntese a Greenpeacenek. 

A Coca Cola a világ legnagyobb szennyezője

„A begyűjtött és átvizsgált 2000 darab műanyag hulladék mintegy harmada (624 db) volt beazonosíthatóan egy adott márkához, illetve vállalathoz köthető. A beazonosított szemét több mint fele, 325 darab PET-palack a Coca-Colától származott. Az eredmény nem meglepő: nemzetközi márkavizsgálatok szerint is a Coca-Colától származik a világon a legtöbb környezetbe kijutó műanyag hulladék” – áll a Greanpeace által végzett felmérésben. 

A Greenpece közleménye megjegyzi, hogy az üdítős cég egymás után három évben a Break Free From Plastic nevű nemzetközi mozgalom felmérése szerint is a globális műanyagszennyezés vezető cége. A mozgalom, melynek a Grenpeace is része 2018-ban a Tisza felső szakaszán végzett hasonló szemétgyűjtést, amikor szintén a Coca-Cola csomagolóanyagai domináltak. A Coca-Cola globális szinten évente több mint 120 milliárd egyszer használatos műanyag palackot gyárt, amivel a cég másodpercenként 3800 darab PET-palackot önt a világra – emlékeztetnek a Greepeace aktivistái.

Fotó: A Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC), az amerikai The Coca-Cola Company, a világ egyik legnagyobb alkoholmentes üdítőital- és szirupgyártója palackozó partnerének üzeme Dunaharasztiban a Némedi út 104. szám alatt
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés