Mit jelent Biden Oroszország-politikája?

2021. április 20. 23:01
Przemysław Żurawski vel Grajewski
kurier.plus
Bátorítás a további agresszióra. Interjú.

Úgy tűnik, hogy megváltozik az Egyesült Államok Oroszország-politikája. Joe Biden találkozóra hívta Vlagyimir Putyint, és enyhülést ígért a Moszkvával való kapcsolatokban. Mit jelent mindez számunkra, Közép-Európa számára?

Ez kétségtelenül további agressziókra bátorítja Oroszországot, hiszen arra mutat, hogy nem lesznek komoly következmények. Csak remélni lehet, hogy valójában ez csak egy átmeneti politika, ugyanis Oroszország nem fogadja el ezt az ajánlatot. Egy időre természetesen igen, de miután kihasználta, amit tudott, továbbmegy. És ott áll majd meg, ahol megállítják. Magától nem fog megállni.

Minden egyes amerikai elnök – Trumpon kívül – megpróbálta újjászervezni az orosz kapcsolatokat, függetlenül attól, melyik pártból volt. Reagan kivételével. Emlékszünk idősebb Bush Gorbacsov idejében elmondott kijevi beszédére, az ún. chicken speechre, amelyben arról próbálta meggyőzni az ukránokat, hogy a népszavazáson a Szovjetunióban maradásra voksoljanak. Aztán emlékszünk Clinton első hivatali idejére, amikor szintén az Oroszországgal való megegyezést kereste.

Második elnöksége alatt már nem – mert megtanulta, hogy így nem lehet. Később a fiatalabb Bush mélyen Putyin szemébe nézett, és meglátta benne az őszinte demokratát. Aztán Obama is újratervezett, most pedig a következő ilyen irányú kísérlet tanúi vagyunk, amely valószínűleg a korábbiakhoz hasonlóan fog végződni. Sajnálhatjuk, hogy ilyen nehezen tanulnak a múlt hibáiból.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lekötni Oroszországot Európában, közben lerendezni Kínát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés