Kegyelmet szórt a Rejtőzködő Imám Perzsiában

2021. március 29. 16:00
Iránban kegyelmet kapott, illetve büntetéscsökkentésben részesült több mint 1800 fogvatartott.

Iránban több mint 1800 fogvatartott – közöttük száz, állambiztonság elleni bűncselekmény miatt elítélt rab – kapott közkegyelmet vagy részesült hátralévő büntetése elengedésében egy hétfői síita ünnep alkalmából – jelentette be az iráni igazságszolgáltatás.

Rendkívül ritka, hogy állambiztonság elleni bűncselekmény miatt elítéltek részesülnek ekkora számban hasonló intézkedésben Iránban,

ahol a hatóságok állítása szerint nem tartanak őrizetben politikai foglyokat – jegyezte meg a jelentést ismertető AFP francia hírügynökség.    

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője beleegyezett, hogy kegyelmet, illetve büntetéselengedést adjon 1849 elítéltnek

 – olvasható az iráni igazságügyi hivatal honlapján.    

Az intézkedést a rejtőzködő imám néven is ismert Mahdi (az iszlám Messiás), a tizenkettes síiták utolsó imámja születésnapja alkalmából hozták meg. 

„A közkegyelemben részesülők listáján száz, állambiztonsággal kapcsolatos indítékok miatt elítélt is szerepel, közöttük olyanok, akik kapcsolatban álltak a 2019. novemberi eseményekkel” – írták, azonban részletekre nem tértek ki.    

2019 novemberében a benzinár brutális emelésének bejelentésére tiltakozási hullám kezdődött több mint száz városban, amelyet a hatóságok vaskézzel nyomtak el.

Jogvédők szerint a megtorlásban legalább 304 ember halt meg, míg a hatóságok azt közölték, hogy a zavargásokban 230 ember vesztette életét.    

Az ENSZ szerint tömeges letartóztatások történtek, a pontos szám továbbra sem ismert, mint ahogyan az sem, hány embert tartanak fogva azóta is a tiltakozó megmozdulással kapcsolatosan. Az igazságügyi hivatal vezetőjének javaslatára a legfőbb vezető minden évben többször gyakorol csoportos közkegyelmet vallási vagy nemzeti ünnepek alkalmával.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés