Az Európai Néppárt lépett ki a kereszténydemokráciából

2021. március 4. 15:39

Surján László
Magyar Nemzet
Weberék a frakció alapszabályának mostani átalakításával a demokráciának is hátat fordítottak.

„Az Európai Néppárt kilép a Fideszből. Nem tévedés, bár nyilván két hiba is van ebben a mondatban: jelenleg az EPP parlamenti frakciójáról van szó, és nem a pártról, és persze a Fidesz tud kilépni az EPP-ből, nem fordítva. Mégis jó ez a megfogalmazás, mert megelőzte egy másik kilépés. Az, hogy az Európai Néppárt már jó ideje kilépett a kereszténydemokráciából, azaz szakított vele.

Az Európai Néppárt és a frakciója folyamatosan távolodik a kereszténydemokrata eszméktől, gazdaságpolitikájában a szabad piac és a szabad verseny híve, a szociális jelző úgy fityeg rajta, mint tehénen a gatya. Családpolitikája nincs. A frakció tagjai között ugyan vannak kereszténydemokrata gondolkodású emberek, de a frakcióvezetés évek óta kitér az elvi tisztázó viták elől, és a világnézetileg kényes kérdéseknél lelkiismereti szavazást engedélyez. Ezért a frakció már régen elveszítette az arculatát: tagjai egyéni döntésük alapján szavaznak ilyenkor, ahelyett, hogy erőteljes üzenetet küldenének a választók felé.

2015-ben, az európai migrációs válság idején Manfred Weber, az EPP képviselői csoportjának elnöke az Európai Parlamentben kritizálta Szlovákiát, mert a menekülők fogadásakor előnyben akarta részesíteni a közel-keleti keresztényeket. Még a minimális szolidaritást sem vállalta, nehogy »megkülönböztetéssel« vádolják a liberális sajtóban. De miért ne lehetne előnyben részesíteni azokat, akiket vallásuk miatt üldöznek, azokkal szemben, akik jobb életre vágynak?

Felelni kell ezek után arra, hogy a KDNP miért marad bent ebben a frakcióban. Jelenleg nem lehet tudni, hogy mi lesz az utózöngéje a Fidesz határozott lépésének. Megindul-e egy erjedés és az elvi alapokhoz való visszatérés, vagy folytatódik a frakció porladása? Érdemes tehát várni, sőt egy pozitív fordulatot, ha lesz rá szándék, segíteni. Ezt sugallja az örök optimizmus. Erre még mindig a legtöbb alap – bár szorgos kezek bontogatják már – az EPP-ben van.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés