Az SZFE civil támogatói címmel nyílik kiállítás

2021. március 3. 7:25
Palágyi Barbara fotóművész sorozata arra hívja fel a figyelmet, hogy adományok nélkül nem tudták volna a blokádot 71 napig fenntartani a diákok.

Palágyi Barbara képeiből a Patyolat/PRÓBAüzemben nyílik kiállítás március 10-én – írja a Liget Műhely.

Az alkotó sorai: „Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020-ban a művészeti felsőoktatási intézmények átalakítását tűzte ki célul. A Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Magyar Táncművészeti Egyetem halasztást kapott, de a Színház és Filmművészeti Egyetemnél a modellváltás határideje 2020. szeptember 1. volt. Ez önkényesen végbe is ment, a kurátori kinevezések során az egyetem által tett javaslatokat nem vették figyelembe.”

Palágyi Barbara szavai szerint „tanárok sora adta be felmondó levelét, a diákok elfoglalták a Vas utcai épületet. A vezetőséget illegitimnek tekintették és többször tárgyalásra szólították fel Palkovics László minisztert, ám ő egyszer sem jelent meg. Az oktatás és kultúra autonómiájáért küzdő oktatók és diákok iránt szolidaritásukat fejezte ki több egyetem vezetősége, hallgatói önkormányzatok, szervezetek, társulatok, külföldi egyetemek. Heti rendszerességgel performansz jellegű demonstrációkat szerveztek a város, később az ország különböző pontjain. Több civil szervezet, egyetemi csoportosulás is részt vett – szintén kreatív módon – a tüntetések szervezésében.”

A fotóművész elmondta: „Az események nagy részén fotósként voltam jelen. Az anyag válogatása során úgy éreztem, ez az ügy sokkal fontosabb »egyszerű« dokumentációnál. A diákok mellett a civil támogatók is az ellenállás fontos résztvevői lettek. Az egyetemi blokádhoz vitt adományok, a testi-lelki támogatás nélkül nem tudták volna azt 71 napig fenntartani. Sorozatomban a civilek elszántságát, kitartását, találékonyságát, segítőkészségét és a diákok melletti kiállásukat mutatom be. Mindenki más háttérrel érkezett, itt mégis összekapcsolódtak a közös ügy érdekében. Közösség alakult ki, barátságok szövődtek a Vas utcában.

A 71 napos blokádra utalva 71 környezeti portrét és/vagy csoportképet készítettem. A több hónapos munka alatt számos élettörténetet megismerhettem, baráti kapcsolatokat alakítottunk ki portréalanyaimmal, akiknek ezúton is köszönetet mondok.”

A sorozatból rendezett kiállítás hamarosan megtekinthető a Patyolat/PRÓBAüzemben (Budapest, Baross utca 85.).

Megnyitó: 2021. március 10.

Fotó: Mátrai Dávid

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés